У луцьких садочках дітей годували продуктами невстановленого походження, - депутат

  1. Новина відноситься до:

Кримінальне провадження щодо харчування у луцьких садочках неякісними продуктами упродовж тривалого часу перебуває у слідчому відділі міліції, однак влада не спряє у припиненні цих порушень.

Про це йшлося на брифінгу депутатської групи «Новий Луцьк» у понеділок, 31 серпня.

Як повідомив керівник групи депутат Андрій Осіпов йому стало відомо, що нині в провадження слідчого відділу Луцького МВ УМВС перебуває кримінальне провадження за ознаками правопорушення передбаченого ст. 227 Кримінального кодексу України. А саме стаття передбачає умисне введення в обіг на ринку небезпечної продукції. 

Під час досудового розслідування встановлено, що упродовж 2014 року ФОП Олександр Понікарчук вдався до постачання в ДНЗ Луцька м’ясної продукції не встановленого походження, тобто без відповідних супровідних документів, що засвідчували б якість та відповідність ДСТУ. Згідно із законодаством м’ясо не може бути використане до споживання в дошкільних навчальних закладах, оскільки не відповідає вимогам щодо безпечності продукції.

Також слідство встановило, що підприємець є переможцем конкурсу із закупівлі м’яса, який проводило 19 лютого 2014 року управління освіти Луцької міськради. Олександр Понікарчик не є виробником м’яса, а закуповує його в інших виробників, зокрема Ковельської заготзбутбази.

Відповідно до документації підприємця, упродовж 2014 року він поставив до ДНЗ Луцька 57 590 кг. м’яса свинини та 3 528 кг м’яса яловичини на загальну суму 3 143 242 грн. При цьому матеріали досудового розслідвання вказують, що виробник Ковельська заготзбутбаза реалізувало Понікарчику за вказаний час свинини 42 519 кг. та яловичини 3 346,6 кг.

Тобто, як зазначає депутат Ігор Поліщук, підприємець упродовж минулого року поставив 15 534 кг свинини на суму 784 000 грн. не встановленого походження. Факт зафіксовано в довідці від 5 березня 2015 року, що надана спеціалістом Державної фінінспекції у Волинській області.

Також встановили підміну продукції (постачання продукції, яка не була предметом закупівлі) – м’ясні напівфабрикати із свинини постачались замість м’яса свинини, а вони є значно дешевшими і містять жири, що недопустимі до вживання у дошкільних навчальних закладах.

Все це виявила і зафіксувала прокуратура та міліція. Також є висновки СЕС щодо якості та безпечності продукції.

Упродовж тривалого часу розслідування випадку не завершується, кажуть у депутатській групі «Новий Луцьк». 

Працівники правоохоронних органів, луцький міський головм та управління освіти Луцької міської ради не вжили заходів щодо припинення вказаних порушень, усунення небезпеки життю і здоров’ю дітей та припинення постачань продукції сумнівної і небезпечної якості і походження. За інформацією депутатів підприємець і досі співпрацює із міською радою. 

Депутатська група «Новий Луцьк» переконана, що місцева влада навмисно приховала від громадськості вказані факти. Також існують побоювання, що вказану кримінальну справу хочуть «заволокинити і спустити на гальмах». 

З огляду на викладене депутати просять:

  • прокурора Луцька та начальника Луцького МВ УМВС України у Волинській області невідкладно надати публічну інформацію про хід розслідування цієї кримінальної справи та дату направлення матеріалів до суду;
  • луцького міського голову організувати проведення службового розслідування щодо вказаних вище фактів та поінформувати громаднській у скорочені строки щодо безпечності продуктів харчування в навчальних закладах Луцька;
  • луцького міського голову створити комісію з перевірки якості та безпечності продуктів харчування, до складу якої включити представників санітарно-епідеміологічних служб та громадськості. Доручити вказаній комісії проводити періодичні дослідження в ДШЗ та ЗОШ Луцька. 

«Якщо цю проблему замовчувати, то вона буде сягати все більших і більших розмахів», - зазначив депутат Андрій Осіпов. 

«Враховуючи те, що проблема буде час до часу повторюватися, то пропонуємо громадськості взяти участь в розв’язанні цієї проблеми. Луцький міський голова повинен створити комісію для перевірки якості і безпечності продуктів харчування до складу якої включити працівників СЕС і громадськості. Комісія має проводити без попереджень за внутрішнім графіком ДНЗ міста. А саме відбирати зразки і відправляти на перевірку», - додає депутат. 

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ГРІШИНА

Коментарі