Найяскравіші мурали Києва. ФОТО

Джерело: ТСН
  1. Новина відноситься до:

За останні кілька років митці прикрасили вулиці Києва десятками яскравих та масштабних малюнків – муралів. Талановиті художники з України, Іспанії, Аргентини, Австралії та Португалії розбавили урбаністичний пейзаж столиці картинами, які вражають. Сірі стіни прикрашають неймовірні портрети, пейзажі та абстракції. 

ТСН.ua вирішив зібрати найяскравіші стріт-арти Києва, які не лише тішать око своїми барвами та майстерністю виконання. Більшість із них покликані привернути увагу до важливих тем та нагальних проблем, на кшталт, війна, боротьба українського народу та глобальне потепління, яке загрожує планеті.

ВУЛ. ІВАНА ФРАНКА, 12

У травні 2016-го роботу над муралом розпочав український художник Алекс Максіов. 

На стіні багатоповерхівки зображена яскрава синиця, яка "висить" на лампочці. Висота масштабного зображення – 18 метрів, а довжина – 15. Мурал, який отримав назву "Свобода" (Freedom), створювався у рамках проекту Art United Us. 

Автор: Алекс Максіов (Україна)

ПРОСП. ПЕРЕМОГИ, 37

"На муралі зображено протони, які рухаються назустріч один одному з величезною швидкістю, а під час їхнього зіткнення вивільнюється енергія. Стіни провідного технічного вишу України якнайкраще підійшли для втілення задуму," – саме так описав своє творіння на фасаді Центру культури і мистецтв КПІ автор.

Автор: Аарон Лі-Хілл (Канада)

ВУЛ. БОРИСОГЛІБСЬКА, 10А

У червні будинок на Подолі прикрасив портрет української дівчини. Яскравий мурал створила українська художниця Оля Родняк. 

Автор: Оля Родняк (Україна)

ВУЛ. ОЛЕСЯ ГОНЧАРА, 32А

Мурал було намальовано у центрі міста. Бельгійський художник ROA створював стріт-арт, попри проблеми зі здоров'ям. Незважаючи на необхідність операції, митець завершив роботу. 

Автор: ROA (Бельгія)

ВУЛ. ТУРГЕНІВСЬКА, 2

Ніжний мурал, сторений художницею з Пуерто-Рико, розмістився на вулиці Тургенівській. Своє творіння митець назвала El Abrazo del Sosiego. 

Автор: Anna Maria (Пуерто-Рико)

ПРОСП. МИКОЛИ БАЖАНА, 9; 9З

Улітку у столиці з'явився диптих із муралів у рамках проекту Art United Us. Австралійській художник RekaOne назвав одну з робіт Mother land (Батьківщина-матір). 

Автор: RekaOne (Австралія)

ПРОСП. МИКОЛИ БАЖАНА, 5

У червні український стріт-художник завершив свій черговий мурал у столиці. Величезне полотно стало ще одним доповненням до так званої "вуличної галереї", яку планують створити на проспекті Бажана. 

Автор: ‎ Олександр Бритцев (Україна)

ПРОСП. ГЕРОЇВ СТАЛІНГРАДУ, 16Д

Незвичайний малюнок з'явився на Оболоні у рамках фестивалю урбаністичного мистецтва Mural Social Club. Під час створення настінної святині іспанський митець надихався храмом Софії Київської. 

Автор: Гонзало Борондо (Іспанія)

ВУЛ. АНТОНОВИЧА, 138

Мурал, на якому зображена дівчина з птахами, прикрасив столичний будинок у травні. Робота стала не першою у доробку молодого художника Саші Корбана, який вже прикрасив своїми стріт-картинами кілька будинків у Києві. 

Автор: Саша Корбан (Україна)

ВУЛ. БРАТИСЛАВСЬКА, 12

У Дніпровському районі яскравий мурал з'явився у квітні. Малюнок зайняв стіну 16-поверхового будинку. Як і багато інших муралів столиці, робота була створена у рамках проекту Art United Us. 

Автор: Liqen (Іспанія)

ПРОСП. ВОЛОДИМИРА МАЯКОВСЬКОГО, 1В

Приголомшливий малюнок італійського художника став найвищим у Європі та розмістився на будівлі висотою у 26 поверхів. Під час створення муралу митець під псевдонімом 2501 надихався гербом України та заклав у свою роботу слово «Воля». 

Автор: 2501 (Італія)

ПРОСП. МИКОЛИ БАЖАНА, 5Е

Казковий яскравий птах став першою роботою художника з Маямі Ернесто Маран'є. Створення видовищного малюнка супроводжував прикрий інцидент – у художника викрали фарби. 

Автор: Ернесто Маран'є (США)

БУЛ. ЛЕСІ УКРАЇНКИ, 5

Робота американського художника прикрасила стіну у червні 2016 року. Ернесто Маран'є зобразив велетенську синю пташку створену з квітів. Для митця мурал став другою роботою у Києві у рамках проекту Art United Us. 

Автор: Ернесто Маран'є (США)

БУЛ. ЛЕСІ УКРАЇНКИ, 30

Ще один пташиний мурал було створено у Печерському районі столиці на бульварі Лесі Українки. Бельгійський митець прикрасив стіну двома фламінго у рамках проекту Art United Us.

Автор: Bart Smeets (Бельгія)

ЛАБОРАТОРНИЙ ПРОВУЛОК, 4

Особливість роботи столичного художника Артема Прута у тому, що допомагав йому у створенні муралу юний помічник – хлопчик із діагнозом ДЦП Артем. 

Подивитися на роботу над п'ятиповерховим полотном та навіть взяти пензля до рук приїздив і мер Києва Віталій Кличко. 

Автор: Артем Прут (Україна)

ВУЛ. САКСАГАНСЬКОГО, 61

Мурал із написом "Кожна ріка впадає в море" прикрасив собою стіну у центрі Києва у травні. На створення 6-поверхового полотна художник витратив близько 10 днів. Куратор проекту City Art Гео Лерос назвав зображення коня та Чорного моря однією з найбільш "дорослих" робіт у рамках проекту. 

Автор: Ricky Lee Gordon (ПАР)

ВУЛ. В'ЯЧЕСЛАВА ЛИПИНСЬКОГО, 13

Величезний велосипедист з'явився на столичному велотреку у травні 2016-го. Куратор проекту City Art Гео Лерос у своєму Facebook повідомив, що малюнок є автопортретом. 

Автор: Emmanuel Jarus (Канада)

ВУЛ. ОЛЕСЯ ГОНЧАРА, 36А

У липні 2016-го нічний мурал у Києві створив художник з Іспанії. За словами митця, він був дуже вражений нічним містом і вирішив показати його в своїй композиції. Полотно створене у рамках проекту Art United Us. 

Автор: Sebastian Velasco (Іспанія)

ВУЛ. ДМИТРІВСЬКА, 62/20

2016-го року на черговій будівлі у Києві з'явилося вуличне полотно "Лабіринт". Масштабна робота художника з Татарстану потрапила у березні до топ-10 стріт-арт об'єктів березня 2016 за версією видання StreetАrtNews. 

Мурал має 24 метри заввишки та зображує два лабіринти – зовнішній та внутрішній, який є лише у свідомості героя полотна.

Автор: Rustam QBic (Росія)

ВУЛ. МИХАЙЛІВСЬКА, 22

Портрет героя "Небесної сотні" Сергія Нігояна з'явився на стіні будинку у центрі Києві влітку 2015 року. Автором стріт-арту, який зображає молодого хлопця із особливо проникливим поглядом, став португальський художник із Лісабона Олександр Фарто, відомий під псевдонімом "Vhils". 

Особливість його графіті у тому, що воно не намальоване, а буквально викарбуване на стіні старого будинку. Фарто використовує замість фарби будівельні інструменти, якими знімає шари старої штукатурки, оголюючи цегляну кладку. 

Автор: Олександр Фарто "Vhils"(Португалія)

ВУЛ. АКАДЕМІКА БУЛАХОВСЬКОГО, 40

Зображення птаха на 16-поверховому будинку є одним із найбільших муралів в Україні. 
На створення масштабної роботи пішло 90 літрів фарби. 

Автор: Алекс Максимов

БУЛ. АКАДЕМІКА ВЕРНАДСЬКОГО, 87

Мурал, який займає усю торцеву стіну 16-поверхового будинку складається з двох умовних частин, які, за задумом автора, відображають боротьбу природи та капіталізму. На малюнку художник розділив планету на дві частини, де природне зображено у вигляді птаха, а штучне відображається у масці. 

Автор: Okuda (Іспанія)

ПРОСП. ПЕРЕМОГИ, 114/2

Яскрава абстракція іспанського митця з'явилася на стіні будинку у Святошині у 2015 році та стала незвичною окрасою району, оскільки малюнок виконаний у характерному для Ванбергена стилі – яскраві кольори та незвичні геометричні форми. 

Автор: Кенор Мартінес Ванберген (Іспанія)

ПРОСП. ПЕРЕМОГИ, 95

Мурал португальського художника Антоніо Коррея було створено у рамках проекту Dynamic Urban Culture Kyiv. На стінах висотки зображено величезних ластівок, які ніби трансформуються в інших тварин. 

Особливе враження мурал справляє у нічну годину, оскільки митці оснастили його кнопкою, що вмикає спрямоване освітлення. Світло горить лише доки тиснуть на кнопку, таким чином кожен може відчути себе наодинці з мистецтвом. 

Автор: Pantonio (Португалія)

ПРОСП. ЛЕСЯ КУРБАСА, 12Г

Мурал з'явився на стіні Центру патріотичного виховання молоді "Десантник" та зображує воїна, який повертається з українського Донбасу, з опущеною зброєю і гордо піднятою головою. Як зауважують користувачі Мережі, на стріт-арті також зображена шахта "Комсомолець" міста Горлівка Донецької області. 

Автор: невідомий

ПРОСП. ПЕРЕМОГИ, 73/1

У рамках проекту Dynamic Urban Culture Kyiv художниками створено проникливий мурал із Дівою Марією та маленьким Ісусом на руках. Стріт-арт, який був освячений священиками з Храму Святого Пантелеймона, присвятили дню Успіння Пресвятої Богородиці.

"Повага до свого здоров'я, креативне мислення та духовність – три складові, необхідні для гармонійного розвитку особистості. Саме про духовну культуру йдеться у новому муралі. Чи є для нас щось рідніше за образ Діви Марії, що оберігає українців від часів козацтва й донині", - описують у проекті ідею муралу, який вражає. 

Автор: команда UpTown (Україна)

ВУЛ. СІЧОВИХ СТРІЛЬЦІВ, 75

Мурал із зображенням відомого українця Михайла Грушевського з'явився у Києві за підтримки мера міста Віталія Кличка. Масштабна робота, яка була створена напередодні 150-річчя від дня народження історика та політичного діяча, перекрила собою рекламу будівельної компанії, що раніше займала частину будинку. 

Автор: команда Kailas-V

ВУЛ. ЗЛАТОУСТІВСЬКА, 26

Про мурал, який з'явився на стіні п'ятиповерхового будинку у Шевченківському районі столиці, практично нічого невідомо. Яскравий стріт-арт намалював невідомий автор, зобразивши на ньому бурхливий водоспад на фоні зелених та по-осінньому бурих дерев.

Автор: невідомий

ВУЛ. ОЛЕСЯ ГОНЧАРА, 24А

Мурал із зображенням людини за друкарською машинкою український художник присвятив тим, хто створює сам себе, так само, як у журналістській роботі. Малюнок займає навіть не одну, а кілька стін великого будинку, що ще більше підкреслює масштабність роботи художника. 

Автор: Олександр Гребенюк (Україна)

ВУЛ. ВЕЛИКА ЖИТОМИРСЬКА, 38

Яскравий патріотичний мурал "Український святий Георгій" біля "Пейзажної алеї" з'явився у Києві у жовтні 2014 року. Головний герой стріт-арту – воїн-козак із головою сокола, який бореться зі змієм. Козак вважається втіленням образу народу України, а змій – усі негаразди та вороги, з якими країна вимушена боротися. Для масштабної роботи знадобилася стіна близько 150 кв. метрів та 70 літрів фарби. 

Автори: Олексій Бордусов та Володимир Манжос із арт-дуету "Interesni Kazki"

ВУЛ. СТРІЛЕЦЬКА, 28

Улітку 2015 року на стіні будинку біля Золотих воріт з'явився мурал із зображенням жінки у вишиванці. Автором "полотна", що вражає, став художник Гвідо ван Хелтон, якого на створення роботи надихнув вірш Лесі Українки "Конвалія". 

Автор: Гвідо ван Хелтон (Австралія)

ВУЛ. СТРІЛЕЦЬКА, 12

Мурал із зображенням дівчини під час виконання сальто улітку 2015 створив відомий стріт-художник з Австралії Фінтан Маггі у рамках проекту Street City Art. Малюнок присвячений чемпіонці світу з художньої гімнастики – українці Ганні Різатдіновій. 

Автор: Fintan Magee (Австралія)

ВУЛ. РЕЙТАРСЬКА, 7Б

Робота художника із Харкова у рамках проекту City Art зображає білого птаха в оточенні чорних воронів та має назву "Вісник життя". Стріт-арт вийшов тематичним, оскільки поряд із будинком, стіна якого стала полотном для художника, розташований вольєр з відомими воронами - Корбіном, Карлухою і Кирилом, - яких знають як кияни, так і туристи. 

"Моя картина називається "Вісник життя". Білий ворон - це символ добрих звісток і народження нового життя. Поруч з ним - чорні ворони, які є одними з наймудріших птахів на землі. Про них ми так мало знаємо, але завжди дивуємося їхньому розуму й інтелекту", - пояснив автор муралу. 

Автор: Олександр Бритцев (Україна)

ВУЛ. СТРІЛЕЦЬКА, 4-6

Мурал під назвою "Час змін" присвячений патріотичному духу українців, які борються за свободу та світле майбутнє. На роботі Володимира Манжоса з арт-дуету "Interesni Kazki" зображений шестирукий козак, який веде боротьбу зі змієм, що оповив Землю. 

Цікавою у масштабній роботі є символіка, якою художник наповнив мурал. На малюнку можна побачити такі цікаві деталі, як мавпа з гранатою, підірваний танк із написом "На Київ" та Луцький замок, до якого повертається лелека. 

Автор: Володимир Манжос з арт-дуету "Interesni Kazki"

ДЕСЯТИННИЙ ПРОВ., 7

Художник з Аргентини Франко Фасолі, який створив у Києві яскраву абстракцію, відомий своїми роботами в усьому світі. Фасолі працює у стилі мексиканської міфології, гармонійно адаптуючи її до інших культур. Зокрема, у київському муралі художник поєднав аргентинську культуру з українським символами, зобразивши людину з головою орла, яка тримає синьо-жовтий прапор. 

"Робота Франко - це суміш різних міфологій, але тішить той факт, що він вирішив прославити у своєму муралі прапор України, він додав що захоплений тим, через що пройшла наша країна", - написав про роботу аргентинського художника організатор проекту CityArt Гео Лерос. 

Автор: Франко Фасолі (Аргентина)

ВУЛ. АКАДЕМІКА ТУПОЛЄВА, 7Б

Слона із десятками повітряних кульок, який з'явився на стіні будинку одного зі спальних районів Києва, художник із Донбасу присвятив усім мрійникам. Величезний реалістичний слон Олександра Корбана "мріє" літати та викликає теплі й позитивні думки. Проект, створений за підтримки Sky Art Foundation, зайняв усю стіну п'ятиповерхівки. 

Автор: Олександр Корбан (Україна)

ВУЛ. ВЕЛИКА ЖИТОМИРСЬКА, 6А

Мурал було створено іспанським художником, який працює під псевдонімом Aryz. На малюнку зображений чоловік у розстебнутій сорочці, який тримає у руках схожу на держак прапора палицю. 

Під час створення монументального зображення чоловіка у художника стався прикрий конфлікт із черницею. Жінка підійшла до іспанця та поперевертала відра з його фарбою, певно, таким чином продемонструвавши незадоволення роботою Aryz. Однак пізніше конфлікт вдалося залагодити. 

Автор: Aryz (Іспанія)

ВУЛ. АКАДЕМІКА ТУПОЛЄВА, 3

Яскравий мурал із маленькою дівчинкою прикрасив стіну п'ятиповерхівки. Малеча співає у гребінець, примірявши на себе завеликі мамині туфлі. Малюнок, створений українським художником з Донбасу у рамках проекту Dynamic Urban Culture Kyiv, заряджає позитивом та нагадує про те, що бути дитиною - це щастя. 

Автор: Олександр Корбан (Україна)

ВУЛ. СЕРГІЯ ГУСОВСЬКОГО, 10/8

Мурал австралійського художника з'явився в Києві восени 2015 року. Стріт-арт намальований на стіні п'ятиповерхового житлового будинку і зображує дівчину, що стоїть у воді, а в руках тримає хмиз. Мурал, як і багато робіт художника, присвячений проблемам екології, зокрема, глобальному потеплінню. 

Автор: Fintan Magee (Австралія)

ВУЛ. БОРИЧІВ ТІК, 33/6

Мурал, створений на Андрієвському узвозі митцями з України та Франції у рамках "Французької весни" у Києві, зображає відродження країни. На 15-метровому "полотні" намальована дівчина-українка, яка символізує дух країни та має "космічну" зовнішність. Для створення грандіозної роботи митцям знадобилася спецтехніка, аби розписати стіну 5-поверхового будинку. Створення "України" зайняло у художників 11 днів. 

Автори: Олексій Кислов (Україна) та Жульєн Маллан "Seth" (Франція)

ВУЛ. ВОЛОСЬКА, 19

Робота австралійця Magee стала одним з перших муралів у Києві. Малюнок з'явився на Подолі та прикрашає будівлю Державної санітарно-епідеміологічної служби. Стріт-арт присвячений темі збереження довкілля і покликаний привернути увагу громадськості до актуальних проблем екології. На ньому зображений хлопець у вишиванці з оленем, які разом перетинають ріку. 

Автор: Fintan Magee (Австралія)

БУЛ. ЛЕСІ УКРАЇНКИ, 36А

У жовтні 2015 австралійський художник створив мурал, присвячений красі українських жінок. На величезному панно зображена дівчина, яка тримає у руках вишиванку, ніби приміряючи її, і задумливо дивиться кудись удалину. Стріт-арт вражає масштабністю, оскільки займає всю стіну 16-поверхового будинку. 

Автор: Гвідо Ван Хелтен (Австралія)

ВУЛ. ІЛЛІНСЬКА, 4А

Мурал можна побачити на фасаді одного з корпусів Національного університету "Києво-Могилянська академія". Митці створили його в рамках фестивалю "Французька весна 2013". На малюнку зображені хлопчик та дівчинка, які поринають у фантастичний світ винаходів завдяки книгам. 

Автори: Володимир Манжос з арт-дуету "Interesni Kazki" та Жульєн Маллан "Seth" (Франція)

ВУЛ. СТАРОВОКЗАЛЬНА, 12

Мурал із зображенням українського гетьмана Скоропадського було створено творчою групою Kailas-V на особливому історичному місці. Адже саме на Старовокзвальній відбулися вирішальні події в житті Скоропадського та всієї країни. За словами митців, це чергова робота в рамках проекту, присвяченого відомим особистостям України та світу, що зіграли важливу роль у становленні держави. 

Автори: команда Kailas-V

ГЕОРГІЇВСЬКИЙ ПРОВ., 9

Один із найсвіжіших муралів, що останнім з'явився у 2015 році, було створено на будівлі муніципальної лікарняної каси неподалік Софійської площі. Стріт-арт, створений у рамках проекту CityArt, був намальований львівським художником Taras Arm та зображує політ величезних птахів, які линуть у небеса. 

Автор: Taras Arm (Україна)

ВУЛ. СПАСЬКА, 6А

Мурал, створений відомим вуличним художником з Бразилії, поєднав у собі культуру України та Північної Америки. На стріт-арті зображений український козак, якому "бразильські" руки наносять бойовий грим. 

Втім, яскрава робота бразильського авангардиста опинилася у центрі скандалу, оскільки з'явилася на стіні будинку 1910-го року. Активісти заявляли, що будівля розташована в межах Державного історико-архітектурного заповідника "Стародавній Київ", що означає заборону на будь-які зміни фасаду. Однак, робота була успішно завершена. 

Автор: Nunca (Бразилія)

ВУЛ. ОЛЕСЯ ГОНЧАРА, 15/3

Мозаїчне панно з чарівними дитячими обличчями займає торцеву стіну житлового будинку. За стилем мурал схожий на роботи американського художника Енді Ворхола. Стріт-арт українського художника складається із 8 мозаїчних портретів дітей. За словами автора, на муралі зображені реальні люди, більшість із яких – діти його знайомих. 

Автор: Костянтин Скретуцький (Україна)

ВУЛ. ТУРГЕНЄВСЬКА, 35А

"Екологічне" графіті із зображенням вітряків намальоване на стіні київського житлового будинку. За словами авторів, "Вітряки" – це нагадування, що існують альтернативи вугіллю, нафті та газу, що не призводять до кліматичної і гуманітарної кризи на планеті. 

Автори: Олександр Корбан, Віталій Долгий (Ventel), Роман Кулешов (Wius)

ВУЛ. СТРІЛЕЦЬКА, 20Б

Мурал, на створення якого пішло шість днів, зображає кілька машин та великі колеса, які ніби тримають все укупі. Такий незвичний стріт-арт змусив киян трохи поламати голову над тим, що саме з'явилося на стіні будинку. Однак усі сумніви та здогадки розвіяв координатор проекту CityArt Гео Лерос, який пояснив, що художник намалював карусель. 

Автор: M-city

ВУЛ. КЛАВДІЇВСЬКА, 22

Казковий мурал "розташувався" на стіні звичайного будівельного училища радянських часів. Кумедні інопланетяни в летючій тарілці з прозорим куполом з'явилися у рамках проекту Dynamic Urban Culture Kyiv. Своїми яскравими барвистими фарбами мурал має на меті підняти настрій та нагадати про дбайливе ставлення до природи та один до одного. 

Автори: В'ячеслав Шум і Анастасія Меркулова (Україна)

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі