Колесо історії. Старий ринок під замком

  1. Новина відноситься до:

Старий ринок у багатьох викликає захоплення - тут можна багато чого придбати дешевше, ніж у магазині. Комусь він не подобається з різних естетичних причин - бруд, антисанітарія, недоречність ганделю під замком тощо. Інколи з уст мешканців можна почути фразу, ніби базар тут був завжди. Але насправді попри свою назву цей ринок не такий вже і старий. Його початки сягають всього-на-всього 1960-х років.

У давнину Луцьк був оточений суцільними болотами і річками. Річка Глушець – одне із давніх природних водних утворень біля Лучеська. Вона відгалужувалася від Стиру, текла попід містом і в Стир же впадала. Глушець починався в районі сьогоднішньої вулиці Парковий Узвіз ("Тещин язик") і впадав у Стир біля Красненського мосту на Ковельській. А основна частина річки текла на місці нинішнього центрального парку і ринку. Так було аж до 1920-х років, коли міська влада вирішила висушити річку і розпланувати забудову на звільненій території. Проект генерального плану міста 1937 року передбачав влаштування тут доріг, житлових кварталів, школи, театру, будівлі магістрату. Не реалізували через війну і входження Волині в склад "тюрми народів".

У шістдесятих роках прямісінько під стінами середньовічного замку Любарта влаштували перші кілька торгових рядів. Так почалася історія «Старого ринку». Його назва обманула не одне покоління приїжджих мешканців, які вважали, що ринок такий же старий, як і замок. Але насправді базар біля старого міста – суто радянське явище. Сьогодні є ідея його перенести. Чи відбудеться це, покаже час.

Старий ринок у 1980-х

Приблизно це ж місце сьогодні. Фото Олександра Котиса

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Олександр КОТИС

Коментарі