Чиновникам заборонять вимагати довідки

Джерело: Сегодня
  1. Новина відноситься до:

З жовтня 2015 року Міністерство юстиції України готує «довідкову революцію»: держструктурам збираються заборонити вимагати в українців будь-які паперові довідки, виписки, документи про народження та сімейний стан.

Про це заявила перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова, пише газета Сегодня.

Держслужбовці будуть отримувати потрібні їм довідки та інші документи громадян самостійно та в електронному вигляді.  Для цього їм відкриють безкоштовний доступ до електронних держреєстрів, у яких буде міститися необхідна інформація про людину, її сімейний (неодружений, одружений/заміжня, розлучений, помер), майновий (чим володіє, на якій підставі) та інший стан (чи не судима, чи не знаходиться під слідством, чи платить аліменти, чи видавала довіреності, чи складала заповіти і чи не анульовані вони й т.д.). У свою чергу, громадянам при необхідності також безкоштовно нададуть документи та довідки з відкритих реєстрів. «Мін’юст зараз розглядає варіанти розширення електронних сервісів», - зазначили в Мін’юсті.

Проте революція торкнеться тільки держструктур. Приватні організації як і раніше будуть вимагати від людей довідки. Наприклад, у комунальних структурах (обл- і міськгази, обленерго), при оформленні пільг на ЖКП, потрібна з жеку форма №3 про склад сім’ї. Ця вимога збережеться.

Юристи ініціативу Мін’юсту підтримують. А ось економісти побоюються витоків інформації.

«Можливість для чиновників самим взяти будь-яку інформацію з держреєстру вдарить по корупції: громадянам не доведеться давати винагороду як за вирішення питання без довідки, так і за довідку там, де її повинні видати. Не кажучи вже про банальну економію часу і сил, – каже юрист Володимир Столітній. – Плюс доступ до всіх баз даних і автоматичне їхнє оновлення дозволять перевірити, чи дійсний документ, який пред’явив громадянин».

А ось президент Украналітцентру Олександр Охріменко побоюється витоку інформації: «Відомості із реєстрів можуть почати продавати чиновники, що мають до неї доступ. Із міркувань безпеки доведеться обмежити коло таких осіб, наприклад, начальником відділу. Але це збільшить черги», – вважає експерт.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі