У селі на Волині з'явилися енергоощадні вуличні ліхтарі

Джерело: Прес-служба Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом»

Ідея встановити ліхтарі вуличного освітлення у селі Хмелів Володимир-Волинського району виникла давно. Рік тому в сільській раді виготовили проектно-кошторисну документацію, згідно якої в обленерго беруть дозвіл на встановлення ліхтарів. Та на цьому робота призупинилася.

Завідувач фельдшерсько-акушерського пункту Сергій Симчук часто їздить велосипедом на виклики вечірньої пори. Якось, поспішаючи на виклик, пан Сергій не вгледів, як зіштовхнувся з велосипедом сусіда. А все через відсутність ліхтарів та доброї дороги. Також неосвітлені сільські вулиці – спокуса для тих, хто звик до легкої наживи – злодіїв.

Про це повідомляють у прес-службі Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

Про проекти Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» секретар сільської ради Тамара Волинець дізналася зі сторінок друкованого видання «Волинські новини». Тоді вона й вирішила звернутися у володимир-волинське представництво Фонду, аби взяти участь у проекті «Ініціативні громади».


Керівник західної філії Фонду Андрій Алексюк поділився досвідом співпраці з ініціативними жителями села. Це був один із перших проектів, що надійшов до представництва. Частка участі у співфінансуванні від громади – 50 відсотків. Керівник філії зазначив: у Хмелеві встановили 15 ліхтарів з багатотарифним лічильником, який дозволяє заощадити на рік 4 500 гривень.

Ліхтарі розмістили на вулиці рівномірно. Мама п’ятьох дітей Аліна Гонтарук радіє таким інноваціям. Відколи в селі встановили освітлення, діти отримали змогу гуляти довше. А ще пані Аліна зауважила, що тепер не доведеться ходити в магазин чи до сусідки з ліхтариком.

Хоч село Хмелів і невелике, та з 2010 року народжуваність тут перевищує смертність. Село розбудовується, чимало молодих сімей залишається в ньому. Депутат сільської ради Аліна Жвавець під час зустрічі з представниками Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» зазначила: «Це добре, що розвиваються не лише міста і великі села, а й не забувають про маленькі населені пункти. Адже ми – перспективне село, нам є куди рости».

Відколи в селі з’явилося вуличне освітлення, тут краще курсуватиме автобус, діти, повертаючись зі школи взимку, не боятимуться темряви. Громада села Хмелева вкотре довела – тільки спільними зусиллями можна реалізувати задумане.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі