Зміни до закону про Карту поляка: громадянство, допомога для родичів та пільги

  1. Новина відноситься до:

Безплатна Карта постійного перебування, громадянство через рік та фінансова допомога – це одні з головних новацій, передбачених законом «Про зміни до закону «Про Карту поляка», а також деяких інших законів», який набрав чинності на початку вересня.

Зміни передбачають безплатну видачу власникам Карти поляка Карти постійного перебування. Раніше за це потрібно було заплатити 690 злотих: 640 злотих – за розгляд заяви й 50 злотих – за видачу карти, - повідомляє “Монітор Волинський”.

Як і раніше, після отримання Карти постійного перебування необхідно віддати Карту поляка. Повторно отримати її неможливо. Ті, хто на підставі Карти поляка отримав Карту постійного перебування, можуть через рік (до цього – через два роки) безперервного проживання на території Польщі подавати документи на отримання польського громадянства.

Особи, які не мають Карти поляка, можуть отримати візу до Польщі, якщо їхні чоловік або дружина, діти або батьки мають Карту поляка. Можуть теж просити про надання дозволу на тимчасове перебування на підставі так званого об’єднання родини. Пізніше вони можуть одержати дозвіл на постійне перебування.

Із 1 січня 2017 року власники Карти поляка, які подадуть у воєводське управління заяву про дозвіл на постійне перебування, зможуть просити про надання грошової допомоги. Допомогу протягом 9 місяців виплачуватимуть кожному членові сім’ї заявника. Упродовж перших трьох місяців заявник і його дружина (чи чоловік) отримуватимуть допомогу в розмірі 50 % від мінімальної заробітної плати (станом на 2016 р. розмір мінімальної заробітної плати в Польщі становить 1850 злотих), а на кожну дитину – половину цієї суми. У наступні місяці допомога становитиме 60 % від вищевказаної суми. Особі, яка отримає громадянство, автоматично перестануть виплачувати допомогу.

До початку 2017 р. буде визначено перелік країн, громадяни яких матимуть можливість просити про видачу Карти поляка не лише в консульствах Польщі, але й у деяких воєвод, яких польських уряд наділить відповідними повноваженнями.

Більше про зміни можна довідатись за посиланням: dziennikustaw.gov.pl

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі