На околиці Луцька побільшало арт-об'єктів

Джерело: Інформаційне агентство Волинські Новини

Завдяки фестивалю «ПоліхромА» у Луцьку побільшало об’єктів вуличного мистецтва. 

У колишній промисловій зоні на околиці міста масштабні мистецькі об’єкти створили учасники фестивалю, що зібрав 9-11 вересня митців з різних міст України. 

Як розповів організатор фестивалю «ПоліхромА» Сергій Остроумов, суть заходу полягає в тому, щоб забезпечити можливість майстрам стріт-арту реалізуватися. Майданчик для цього створили на базі «Арт-кафедри». Зазвичай для таких проектів доводиться виборювати стіни, майданчики, а тут вони мали волю створити те, що хочуть. Роботи створювали на околиці міста, у колишній індустріальній зоні, яка усе ж є частиною Луцька. З його слів, учасники фестивалю комфортно себе почували у місці проведення фестивалю, адже локації були цікавими, а площі для створення робіт розташовані під різними кутами. Представлені роботи майстрів переважно з Західної України – Львова, Дрогобича, Тернополя, Івано-Франківська, Луцька. Окрім учасників фестивалю, яких налічувалося до 15 осіб, вільні художники влаштували батл графіті на одній зі стін колишньої котельні.



Тематику робіт майстри визначали самотужки - організатори лише просили їх творити у властивій їм манері та не пристосовуватися, аби було помітно руку майстра. У майбутньому майданчики для створення таких робіт планують розширювати, шукаючи формати зручні для організаторів та міста. Фестиваль «ПоліхромА» планують зробити щорічним, його формат буде змінюватися, адже актуальне мистецтво представлене у величезній палітрі різних видів з різними технічними можливостями виконання.

До участі у фестивалі запросили також авторів інсталяцій. Так, на майданчику перед будівлею «Адреналін-Сіті» можна побачити роботу Сергія Торбінова.



Учасники фестивалю мають досвід ротації у Західній Європі, тож актуальні для світу теми вони реалізували у Луцьку, піднявши цим рівень міста у царині актуального мистецтва.

У рамках фестивалю представили проект «Вулична абетка» - відтворення майстрами з різних міст літер на полотнах. Окрім цього, презентували об’єкти луцького митця Руслана Чугая «Рало», «План - ЕТА», «Човни на суші». Презентували також стікери майстрів стріт-арту – своєрідні репрезентативні штампи, що демонструють їхню стилістику. Як зразок відеоарту у рамках експозиції демонструють фільм французького телеканалу про актуальне мистецтво в контексті України. Творці фільму обрали для цьогоСергія Радкевича.



Попри те, що площі муралів доволі великі, автори працюють оперативно. Найбільшою з робіт стала «Нуль метрів над рівнем моря» Андрія Присяжнюка та Сергія Радкевича. Ця робота стала каталізатором дійства – саме на базі цієї стіни виникла ідея організувати подібний фестиваль. Інші мурали - «Очікування Сіріуса» Дмитра Микитенка, мурал авторів FerosDik та Keno з Дрогобича, Львова та Тернополя. На фасаді будівлі створили ще три роботи, над якими працювали Андрій КальковArm та Stone.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі