Привабливий Луцьк у кольорі 100 років тому

Привабливий Луцьк у кольорі 100 років тому
  1. Новина відноситься до:

Кольорова фотографія увійшла в масовий вжиток тільки в другій половині ХХ століття, проте і раніше були різні способи зробити «розмальоване» фотографічне зображення.

Луцьк стали експонувати на світломатеріали в другій половині ХІХ століття. Зазвичай із цього потім робили поштові листівки.

Кольорові поштівки – особлива віха в розвитку цієї справи, яка сьогодні стала справжнім культурним надбанням і показує місто під несподіваним «соусом».

Як пише луцький колекціонер Віктор Літевчук, перші фотостудії в місті почали працювати у 1860-х роках. Як правило, у них виготовлялися салонні портрети міщан, проте інколи майстри отримували замовлення на зйомку міста для різних видань. Ближче до кінця ХІХ століття почали поширюватися листівки із зображенням міста. В Луцьку діяв цілий ряд фотомайстерень.

Чи не перші кольорові поштівки з виглядами Луцька надрукувало у 1916 році видавництво Абрама Ісаака Островського у Лодзі. На них переважно замок Любарта. Для цих робіт майстри використали негативи луцького видавця Герша Лібермана, виконані в перші роки нового століття.

Кольорова поштівка виготовлялася складним способом, або комбінацією способів. В результаті виходили роботи, які мали кілька основних кольорів: червоний, зелений, синій, жовтий, або їхні відтінки.

Копії поштівок тут і далі з книги «Луцьк у старовинній листівці, гравюрі та фотографії» та цифрового архіву Національної бібліотеки Польщі.

Приблизно в той час у Луцьку виникло видавництво Шмуля Гороховського, яке теж випустило серію кольорових поштівок з виглядами Луцька. На них - замок Любарта, Велика синагога, кафедральний костел та вулиці міста.

Тепер це вулиця Словацького

Зараз це вулиця Данила Галицького

Теперішня вулиця Лесі Українки. Будівлі ліворуч збереглися

Початок вулиці Лесі Українки. Другий будинок праворуч - медичний коледж

Пристань на річці Стир. Зараз вулиця Ковельська за приміщенням Інституту мистецтв

Відтинок річки Глушець. Цього міся зараз не існує. Розташовувалося між Хрестовоздвиженською церквою і пристанню у дворах будинків нинішньої Ковельської

Жебраки, гендлярі, візники, канатники

Ще одна серія поштових листівок з кольоровими виглядами Луцька видана у 1915-1916 роках не встановленим видавництвом.

Колишня поштова станція Києво-Брестського шосе. Розташовувалося біля Пакко на вулиці Ковельській

Військовий госпіталь. У міжвоєнний час - католицька духовна семінарія. Будівля розташована біля кільця вулиць Львівська- Володимирська

Казарми на Стрілецькій

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Олександр КОТИС

Коментарі