Колесо історії. Пам’ятник польським оборонцям Луцька

  1. Новина відноситься до:

Колись у Луцьку було багато пам’ятників, яких нині не існує. Один із них знаходився на вулиці Градний Узвіз (колишня Бернардинська) біля вхідних воріт до кафедрального собору Святої Трійці.

Між 1915 і 1921 роками влада в Луцьку змінювалася кілька разів. У боях за місто і його приналежність до тієї чи тієї держави (російської, австрійської, української, більшовицької чи польської) полягло чимало людей. Наприклад, австрійці для вшанування померлих збудували окремий меморіал в місті.

Був і пам’ятник полеглим полякам за Луцьк під час подій 1919 року. Тоді польські війська вигнали «петлюрівців» з міста, а згодом поляків прогнали більшовики. Відтак 1921-го поляки знову захопили Луцьк. За Ризьким договором, Волинь відійшла Польщі.

У 1926 році в Луцьку відбулося офіційне відкриття пам’ятника загиб­лим солдатам. На плиті був напис «Полеглим за свободу Луцька... від рук червоної дичини». З приходом радянської влади пам’ятник знищили. Проте частина кам’яного оздоблення ще збереглася на вулиці Градний Узвіз. 

Фото пам'ятника у 1930-ті. Фото nac.gov.pl

Місце, де був пам'ятник. Фото Олександра Котиса

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Олександр КОТИС

Коментарі