У Ковелі хочуть знести пам’ятку архітектури

Демонтувати пам’ятку архітектури у Ковелі рекомендує міський голова Олег Кіндер. Йдеться про будівлю у дворі поліклініки на вулиці Незалежності. Цей двоповерховий будинок із трьома балконами, зведений у 1910 році, як дворовий корпус готелю «Брістоль», є пам’яткою архітектури місцевого значення, а тому перебуває під захистом держави, - пише Kowel.com.ua.

Відомо, що після Другої світової війни тут була Ковельська школа медичних сестер, потім приміщення належало до поліклінічного відділення центральної районної лікарні.

Столітній будинок, який 10 років знаходиться в аварійному стані і довгий час не експлуатується, уже давно «тріщить по швах».


Кілька років тому, коли презентували проект комплексної реконструкції даного кварталу, передбачалася ліквідація таких аварійних та малопридатних для проживання будівель, а на вивільненій землі – спорудження трьох нових багатоквартирних житлових будинків та комерційних об’єктів, вбудованих у перші поверхи. Ось тоді й потрапила у «чорний» список ця пам’ятка архітектури.

Знаний на Волині галерист, голова Волинського обласного відділення Українського фонду культуриГеннадій Сарапін разом із багатьма іншими не байдужими до архітектурної спадщини ковельчанами ще три роки тому вимагали від міської влади не руйнувати стару будівлю у дворі поліклініки, а реставрувати її.

«Міські керівники, бізнесмени постійно говорять про туристичну привабливість Ковеля. Але ж саме такі будинки і є головними туристичними об’єктами, нашою історією та пам’яттю. Говорити про туризм і в той же час руйнувати пам’ятки архітектури це – нонсенс! Звичайно, реконструкція об’єкта потребує великих коштів. Але про культурні цінності все одно треба дбати. Мине ще трохи часу і вже не повернеш частинку неповторної, загубленої назавжди історії», – наголошує Геннадій Сарапін.

Однак міська влада категорична.

«Ми звернемося до обласного управління культури з тим, щоб цей будинок виключити з реєстру пам’яток місцевого значення та знести», – ще три роки тому винесла «вирок» історичній споруді головний ковельський архітектор Людмила Мурай під час громадських слухань з питань нового генплану Ковеля.

Під час останньої апаратної наради у міськвиконкомі головний спеціаліст відділу по управлінню майном комунальної власності Наталія Нечаєва доповіла міському голові про те, що днями відбулося повторне засідання комісії з приводу «проблемної» будівлі. Зі слів Наталії Богданівни, вони отримали висновок науково-дослідного інституту, де чітко вказується: «або відремонтувати, або відновити, як пам’ятку архітектури місцевого значення». Втім, мер Олег Кіндер не дав їй договорити.

«Йдемо до того, щоб чим швидше демонтувати це приміщення! Ви все зрозуміли?! Буде вам і історична пам’ятка, і буде все - якщо воно розвалиться і там впаде ще той будинок. Ото буде історична пам’ятка!», – сказав Олег Кіндер.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі