11 найбільших у світі мегаспоруд та механізмів. ФОТО

Джерело: guff.com
  1. Новина відноситься до:

Підбірка неймовірних та найбільших в світі мегаспоруд та механізмів, які змінять ваше уявлення про можливості людського розуму.

1. Airbus Beluga — один із найбільших літаків у світі, створений для транспортування інших літаків

Компанія Airbus, світовий лідер у виробництві літаків, у свій час зіткнулась із серйозними труднощами під час транспортування запчастин до своїх машин. Справа в тому, що виробничі потужності Аеробуса розташовані у таких країнах як Великобританія, Франція, Німеччина та Іспанія. Спочатку деталі перевозились морем та автомобільним транспортом, але це було дорого та неефективно. Вирішенням проблеми стало створення унікального та водночас дивного літака — Airbus Beluga, конструкція якого здатна вмістити на борту інші літаки або великогабаритні вантажі.

2. Баггер 288 (Bagger 288) — найбільша машина у світі

Вага машини становить 45 тисяч тонн, висота 95 метрів та довжина 215 метрів. Цей неймовірний ескаватор створили в Західній НІмеччині для видобутку вугілля із копалень, що розташовані в горах.

Виробництво цього монстра зайняло цілих 5 років та коштувало 100 мільйонів доларів.

3. Великий андронний колайдер — найбільший у світі прискорювач елементарних частинок

Колайдер призначений для розгону протонів та важких іонів..

Пристрій розташовується на кордоні між Францією та Швейцарією, під землею на глибині 175 метрів, його довжина складає неймовірних 27 кілометрів. Цікаво, але фінансування будівництва цього об'єкту здійснювалось за рахунок більше, ніж 10 тисяч вчених із понад 100 країн світу.

4. Пальма Джумейра — штучно створені острови на берегах міста Дубай

Острів має вигляд величезної пальми. Для будівництва цього архітектурного витвору було використано понад 3 мільярди кубічних метрів піску та 7 мільйонів тонн кам'яної породи. Проект фінансувався за власні кошти Шейха Мохаммеда — еміра Дубаю та прем'єр-міністра Об'єднаних Арабських Еміратів.

5. Гігантський корабель — Blue Marlin

Якщо потрібно перевезти величезну нафтову платформу, транспортувати велику кількість суден, або доставити пошкоджений військовий корабель додому на морську базу, в пригоді стане гігантське судно Blue Marlin. Він здатен перевезти вантаж вагою до 110 000 тонн.

6. Завод Боїнг в місті Еверетт (США) є найбільшою будівлею у світі

Площа заводу становить рекордних 399 480 квадратних метрів. На підприємстві збирають відомі на весь світ літаки Боїнг: «747-й», «767-й», «777-й» та найновіший «787-й» Dreamliner. Також на величезній території заводу є кафе, магазини, театр та Центр Авіації із музеєм літаків.

7. Кар'єрний самоскид CAT 797B — найбільша у світі вантажівка

Вага авто складає 240 тонн, вантажопідйомність — 380 тонн. Машина настільки велика, що її частини виготовляють на різних заводах, а монтаж відбувається вже на місці її експлуатації.

8. Обсерваторія Аресібо — одна із найбільших та найстаріших астрономічних обсерваторій в світі.

Вона була побудована в 1960 році в Пуерто Ріко. Обсерваторія володіє найбільшим у світі радіотелескопом. Його довжина складає 305 метрів. Телескоп застосовується для досліджень в галузі радіоастрономії, фізики атмосфери та радіолокаційних досліджень Сонячної системи. Крім того, інформація із нього використовується для досліджень проектом SETI@home, який займається пошуком позаземних цивілізацій.

9. Платформа Bullwinkle — найвища нафтова вежа у світі

Її висота становить 529 метрів. Власником вежі є нафтова компанія Shell, яка у свій час заплатила за її виготовлення 500 мільйонів доларів.

10. Бурдж Халіфа — найвищий хмарочос світу

Висота хмарочосу — 828 метрів. Вежа є частиною нового ділового кварталу в місті Дубай. В ній розміщені ресторани, квартири, готель, офісні приміщення та торгові центри. На 124 поверсі (452 метри) знаходиться найвищий у світі оглядовий майданчик. Вартість будівництва хмарочосу склала рекордних 1.5 мільярди доларів.

11. Будда весняного Храму — найбільша статуя у світі

Висота статуї становить 128 метрів, розташована вона в місті Чжаоцунь в провінції Хенань. ЇЇ будівництво почалось в 2001 році та тривало 7 років. Для монументу будівництва архітекторам довелось зробити розріз в горі.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі