У Пересопниці знайшли унікальну підвіску періоду Київської Русі

Джерело: radiotrek

Бронзову підвіску з зображенням Святого Миколая знайшли у селі Пересопниця на Рівненщині. Про це повідомив директор культурно-археологічного центру «Пересопниця» Микола Федоришин.

«Це шийна підвіска Давньоруського періоду, на якій зображений Святий Миколай. Ну, і звичайно є ще буква «Н» з іншої сторони голови, яку можна читати «Нікола». Вона була знайдена на окольному городі в селі Пересопниця. Вважаємо, що така знахідка унікальна, бо раніше знаходили кусочки, кілечка, фрагменти, де не видно було, що зображено, а це - ціла, бронзова». 

Зі слів Федоришина, підвіску вимило з землі дощем.

І він знайшов її на городі у центрі села Пересопниця. Цілі підвіски, а не їхні шматочки, трапляються науковцям дуже рідко. Адже переважно їх випереджають «чорні» археологи. Микола Федоришин пояснює:

«Підвіска - це ювелірна прикраса. Її могли носити на шиї знатні люди, бояри. Це початок Візантійської культури. Можливо, її робив  і наш майстер. Я вивчаю підвіску все літо. Треба багато статей перелопатити для цього».

Микола Федоришин обіцяє, що вже незабаром підвіску із зображенням Святого Миколая можна буде побачити у їхньому музеї. Зокрема, виставити на огляд її збираються 29 серпня, коли музей «Пересопниця» святкуватиме свій перший ювілей - п'ять років з часу відкриття. 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі