Сторінка історії. Перший місяць Незалежності у Володимирі-Волинському

Джерело: Слово правди

24 серпня 1991 року вийшов друком черговий суботній номер газети «Слово правди»  із розміщеною на першій шпальті статтею «Три дні, що потрясли світ», у якій представники демократичних сил міста висловлювали  свої думки щодо спроби державного перевороту в Москві. А вже 27 серпня газета побачила світ у незалежній державі про що радісно сповістила у матеріалі «Дихни на повні груди, Україно!». Як далі розгортались події у Володимирі-Волинському та які зміни відбулись у перший місяць від дня проголошення Акту незалежності України у наведеній нижче короткій хронології.

Національна символіка та департизація органів управління. У перші дні незалежності голова міської Ради народних депутатів Петро Саганюк один за одним підписує розпорядження – «Про підняття на будинку міської Ради народних депутатів національного блакитно-жовтого прапора», яке відбулось в урочистій атмосфері 31 серпня. А також «Про департизацію органів державного управління міста і району, міського відділу внутрішніх справ та районного відділу УКДБ», згідно з яким у цих структурах було припинено діяльність політичних партій та громадсько-політичних організацій, а працівники мали припинити своє членство у будь-якій партії. «Слово правди» публікує Указ Президії Верховної Ради України «Про тимчасове припинення діяльності Компартії України» підписаний головою Верховної Ради Леонідом Кравчуком 26 серпня, а вже за чотири дні вийшов новий Указ про заборону Компартії. За перевірку діяльності окремих посадових осіб у період державного перевороту 19-21 серпня 1991 року узялись і у Володимирі-Волинському. Для цього при міській раді було створено тимчасову комісію.

 Перший дзвоник у новій школі. За лічені дні до початку нового року завершилось будівництво нової будівлі школи №3, яка 1 вересня відзначила своє новосілля. Перший  дзвінок прозвучав в руках першокласниці Тані Ваніної. У новому навчальному закладі, який розрахований на 1296 місць, відкрито перший клас з українською мовою навчання, намічається обладнати два комп’ютерних класи. Але до навчання поки приступили лише учні молодших класів, адже будівельники мають ще довести новобудову до пуття.

 У профтехучилищі почали вивчати на фермерів. У новому навчальному році зміни відбулись і в профтехучилищі, яке розпочало підготовку учнів за новими спеціальностями – фермер та тракторист. На професію фермера у навчальному закладі покладають велику надію, адже підготовка за спеціальністю «меліоратор» виявилась безперспективною. В училищі вважають, що майбутні фермери мають стати висококваліфікованими сучасними господарями, адже замало вміти водити трактора, кожен мусить глибоко знати агрономію, зооветеринарію, економіку та законодавчі акти, щоб бути організатором виробництва.

 Нові імена міським вулицям.  З проголошенням незалежності активно розпочався процес декомунізації, який торкнувся і перейменування вулиць міста. 29 серпня 1991 року при міськвиконкомі було створено комісію для узагальнення пропозицій громадських організацій і громадян по перейменуванню вулиць. Протягом вересня на сторінках газети «Слово правди» тривало обговорення можливих варіантів назв для тих вулиць, які потрібно перейменувати. Саме тоді частині вулиці було повернуто колишні назви, а іншій присвоєно нові імена. Відтак, Радянська вулиця знову стала Василівською, вулиця 40 років Перемоги – Зимнівською, К.Маркса – Устилузькою, вулиця Леніна стала проспектом Тараса Шевченка і т.д. 

 Демонтовано пам’ятник Леніну. Тихо та спокійно міські комунальники демонтували пам’ятник Леніну о 7 ранку 11 вересня 1991 року на виконання рішення міськвиконкому. Тож володимирчани, які цього дня поспішали на роботу та пробігали повз цього місця, не побачили звичної постаті «вождя пролетарів» у скверику, де нині знаходиться пам’ятник  Данилу Галицькому. Скульптуру Леніна було перевезено для збереження на склад управління комунального господарства міськвиконкому.

 Зустріч із Левком Лук’яненком. У вересні 1991 року вперше на Волині побував народний депутат, тодішній кандидат у Президенти Левко Лук’яненко. 17 вересня на головній площі Володимира-Волинського кількатисячний натовп зустрічав нардепа українськими патріотичними піснями та запашним короваєм. Гість подякував володимирчанам за теплу зустріч, розповів про процеси, які відбуваються в Україні, про економічну і політичну ситуацію, в якій опинилась держава, про створення Української Республіканської партії, про те, що треба зробити щоб жити краще та відповів на численні питання.   

Підготувала Тетяна ІЗОТОВА

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі