Перший футбольний успіх Луцька

  1. Новина відноситься до:

З перших років розвитку футболу в Луцьку (та й по всій Волині) на перші ролі вийшли військові та єврейські дружини, що не було дивним: єврейські громади складали більшість тодішнього міського населення, тому користувались популярністю серед одноплемінників, а військові дружини отримували суттєву матеріальну підтримку від керівництва та могли дозволити собі солідне кадрове поповнення досвідченими футболістами інших міст.

Ось і Військовий Клуб Спортивний (ВКС) 24-го піхотного полку, що дислокувався тоді в Луцьку, в 1925 році залучив до свого складу гравців – призовників з одного з регіонів Польщі. «Нові гравці виказують добру зіграність та підготовку технічну, орієнтуються добре в ігрових ситуаціях.» - зазначалось в часописі «Життя Волині»   Вже наступного, 1926 року, опираючись на згаданих гравців, луцький військовий клуб здобув звання чемпіона корпусу ІІ  - військового територіального округу, що об’єднував військові частини Люблінського та Волинського воєводств. Про перший футбольний успіх для Луцька повідомив всепольський спортивний часопис «Przeglad Sportowy».

На шляху до чемпіонства ВКС 24 п.п.Луцька переміг суперників з Ковеля (3:2), Рівного (6:3), чемпіона Люблінського Округу Союзу Футболу ВКС Любліна в півфіналі 6:1 (!) і Репрезентацію Жандармерії у фіналі – 7:1 (!).

Але не варто переоцінювати силу луцького військового футбольного клубу. Вже в якості чемпіона Корпусу лучани двічі грали в Рівному проти місцевих команд «Сокіл» (Польське Товариство Гімнастично-Спортивне) і «Гасмонея» (єврейський Клуб Спортивний), що не в оптимальних складах перемогли гостей з Луцька – 4:2 і 7:2 відповідно.

Це фото уже пізнішого періоду, а саме 1934 року. У кадрі - футбольна дружина Поліційного клубу спортового (ПКС). Фото з Національного цифрового архіву Польщі

Загалом стан розвитку футболу в Луцьку залишав бажати кращого - декілька команд час від часу змагались між собою на єдиному в місті футбольному полі. Підсумки футбольного року в місті знаходимо на сторінках часопису «Przeglad Sportowy».

Баланс футбольний Луцька.

Луцьк, попри те, що є містом воєводським, під поглядом спортивним не стоїть на тій висоті, яку повинен займати. Причини шукати належить в тому, що праця окремих клубів обмежується виступом однієї команди.

Найкраще розвинута футбольна секція  ВКС 24 п.п. Відкрила вона сезон 5.IV. змаганнями з Гасмонея-юніор – 8:0! В чемпіонаті  ДОК ІІ виграє впевнено всі матчі і посідає 1 місце з 8-ма пунктами і стосунком голів 22:7. а саме: з ВКС 50 п.п. (Ковель) – 3:2, з ВКС 44 п.п. (Рівне) – 6:3, з ВКС 8 п.п. (колишній чемпіон округу Люблінського) – 6:1! З Жандармерія (Люблін) – 7:1! В змаганнях товариських: з Аматорами (Ковель) – 9:3, 3:3, 3:3, з Гасмонея І (Луцьк) – 7:0, 4:2 і 12:0, з «Гасмонея юніор» - 8:0 і 4:1, з РКС – 13:0! З Волинянка – 11:0! Загалом 14 змагань, 6 поза Луцьком, стосунки голів 96:19!!!

Друге місце займає ЄКС Гасмонея, організація ще молода, обіцяє однак надії на майбутнє. Результати від неї здобуті такі: з Баркохба – 2:1, 2:1 і 6:0, з УКС Юнак – 2:1, зі своїми юніорами – 1:1. Загалом розіграно 8 змагань зі стосунком голів 15:27.

Юніори також дружина молода, не маж підстав матеріальних, злобула собі більше прихильників своїми декількома виступами, ніж перша дружина в останньому році. Гарні перемоги здобуті над Баркохба – 4:2 і 7:0, над УКС Юнак – 2:0, над Волинянка – 2:0, 4:1, над Репрезентацією Рожища – 4:2. Дворазово програли сильнішим фізично Аматорам (Ковель) – 0:1 і 2:5, також ВКС 24п.п. – 0:8 і 1:4. З першою дружиною осягнули результат 1:1.  Загалом 10 змагань, з них 3 – поза Луцьком, стосунок голів 27:24.

КС «Волинянка» розіграла тільки 5 матчів: двічі програла Гасмонея – юніор – 0:2, 1:4, також з ВКС-ом 24 п.п. – 0:11. В стосунках 3:1 і 6:1перемогла Баркохбу. Є вона тепер в стадії становлення.

Луцьк. 7 листопада.

Przeglad Sportowy, №46, 20 листопада 1926р.)

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Сергій Грудняк

Коментарі