На Волині сільрада блокує об’єднання громад

Джерело: Волинські новини
  1. Новина відноситься до:

Одна сільрада у Волинській області блокує об’єднання громади.

Луковичівська, Жашковичівська, Радовичівська, Колонська, Старопорицька, Риковичівська, Топилищенська, Переславичівська, Завидівська, Милятинська та зокрема Павлівська сільські ради, як зазначено у перспективному плані, могли би бути дійсно єдиною спроможною громадою із чималими перспективами. Так, громада із центром у селі Павлівка Іваничівського району мала всі шанси стати однією з перших об’єднаних, повідомляє інформаційне агентство «Волинські новини».

Павлівська сільська рада як ініціатор процесу одразу розіслала листи з відповідними пропозиціями. Майже від усіх отримали згоду. Лише Милятинська сільська рада відповіла відмовою.

Милятинський сільський голова Валентин Ілов зазначає, що так вирішили депутати під час сесії сільської ради, бо поки з пересторогою до нового устрою та формату роботи ставиться переважна частина людей у їхніх селах.

«Думаю, з часом, коли більше читатимуть, чутимуть, обговорюватимуть цю реформу, всі зрозуміють, що вона необхідна. Але тиснути на громаду я не стану. Тож це має бути спільним рішенням», – наголосив Ілов.

Ще дві сільських ради – Радовичівська та Колонська – просто мовчать. Не дали жодної письмової відповіді на ініціативу Павлівської. Колонський сільський голова Віктор Федорук теж пояснює це неготовністю громади через брак поінформованості або ж боязнь бути обманутими владою. Але водночас іншого варіанта, як об’єднання із центром у Павлівці, тут не розглядають.

У Законі України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» сказано: якщо хоча б 1 сільська рада не дає згоди на об’єднання, як передбачено у Перспективному плані, то створення такої громади стає неможливим. 

«На жаль, поки виходить так, що Закон захищає тих, хто нічого не робить. Очевидно, законодавець мусить над цим іще попрацювати, щоб захистити ті громади, які стали заручниками ситуації, і тепер, навіть маючи бажання об’єднатися і працювати за новим устроєм, не можуть цього зробити через пасивність сусідів», – запевнив директор Офісу реформ у Волинській області Анатолій Пархом’юк.

Такої ж думки і Павлівський сільський голова Микола Михняк. Він зазначив, що ситуація – невиправдана. Адже вони провели роботу, готові працювати, заробляти і самостійно розпоряджатися власними ресурсами. Тим більше, коли ще обговорювали проект Перспективного плану, то у тих громадах підтверджували свою згоду на об’єднання у такому форматі.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі