ТОП-20 найоригінальніших пам'ятників Європи

Джерело: Travelyourway.com.ua

Подорожі - це завжди пізнання нового світу і нових традицій. З мандрівок ми привозимо спогади, враження від відвідування місць, архітектури тощо. Чочете додати до вашої подорожі Європою трохи сміху та посмішок? Тоді зверніть увагу на добірку смішних і оригінальних пам'яток. Цілком можливо, що якісь пам'ятки знаходяться саме в тих містах, які ви плануєте відвідати, - інформує Travelyourway.com.ua.

Жарт над поліцейським, Брюссель (Бельгія)

Незвичайний і забавний пам'ятник бельгійського скульптора Тома Францена. Зображено жартівника, який, висунувшись з каналізаційного люка, хапає за ногу поліцейського, в результаті чого останній падає. Але не варто сприймати цю скульптуру занадто серйозно. Вона виконана з гумором та іронією на замовлення бельгійських властей.

Розташування: Rue de l'ecole 76, 1080 Molenbeek-Saint-Jean,Bruxelles, Belgium

Кінь, Прага (Чехія)

Сучасний скульптор Давид Чорний вирішив змінити ставлення багатьох жителів свого міста до шанованої кінної статуї Святого Вацлава. Він зробив точно таку ж, але коня перевернув догори ногами, а Святого Вацлава посадив йому на черево.

Пам'ятник викликає неоднозначні відгуки, але тим не менш досить відомий в Чехії.

Розташування: Palac Lucerna, Štěpánská 61, Praha 1. Метро: Můstek, Muzeum.

Не пиляй сук, на якому сидиш, Амстердам (Нідерланди)

Цей пам'ятник з'явився в невеликому дворику Амстердама ще в 1989 році. Він відображає в буквальному сенсі всім відому приказку. На жаль, ім'я автора скульптури залишилося невідомим.

Розташування: Якщо від площі Leidseplein пройти до American Hotel, а потім трохи на південний захід, ви опинитеся в крихітному парку, де знаходиться дивовижне дерево.

Корова в скафандрі, Стокгольм (Швеція)

Напередодні виборів у 2004 році по всьому Стокгольму було встановлено близько 70 скульптур корів. Після закінчення виборів їх відповідно прибрали, залишивши тільки одну.

Чому вона в скафандрі і чоботях-луноходах ніхто не знає, але скульптура чудово піднімає настрій жителям і туристам, а тому досі тішить око усіх перехожих.

Розташування: 111 52 Stockholm, Sweden.

Пам'ятники сміху, Flensburg (Німеччина)

Досить оригінальний пам'ятник, виконаний у 6 варіантах. Це абсолютно різні персонажі, які сидять на лавочках і сміються із зрозумілих тільки їм жартів. Це і дві старенькі, і звичайний роботяга, і чоловік з онукою. Всі вони абсолютно різні і тому сміх у них теж проявляється по-різному.

Розташування: 24937 Flensburg, Germany.

Пам'ятник кукишу, Спліт (Хорватія)

Незвичайний і неоднозначний пам'ятник, який встановлений в невеликому містечку Спліті. Головною його особливістю є те, що у великий палець дулі вмонтовано фонтан, і тому в цілому напір води сприймається досить незвично.

Кран, що висить у повітрі, Кадіс (Іспанія)

Розгадати секрет цього незвичайного крану досить легко і просто. За потоком бризок захована вмонтована труба, якою подається вода. Але для тих, хто не чув раніше про це і вперше спостерігає таку картину — видовище незабутнє.

Пам'ятник Марселя Еме, Париж (Франція)

Він був створений в 1989 році відомим актором і скульптором Жаном Маре в пам'ять про свого друга Мареселе Еме. Останній написав оповідання «Людина, що проходить крізь стіну», за мотивами і прототипом головного героя якого і була створена скульптура. 
Розташування: на перетині площі Place Marcel-Ayme і вулиці Rue Norvins, 17.

Людина, що вимірює хмари, Брюссель (Бельгія)

Пам'ятник сучасного скульптора Яна Фабра, зображує чоловіка-мрійника, який стоїть на даху, на четвертій сходинці драбини і дивиться в небо. Скульптура повністю вилита з бронзи і відповідає людському зросту.

Розташування: дах Національного аеропорту Брюсселя.

Пам'ятник сантехніку, Братислава (Словаччина)

На одній з вуличок міста можна побачити сантехніка, який визирає з каналізаційного люка. Він символізує не тільки робітників цієї професії, але і нагадує жителям про те, як у часи Другої світової війни вони змушені були ховатися в підземних комунікаціях. Також існує невелика традиція: якщо доторкнутися до носу сантехніка, то загадане в цей момент бажання обов'язково збудеться.

Розташування: Panska 251/1, Bratislava, Slovakia.

Великий палець Сезара, Париж (Франція)

Історія появи пам'ятника досить незвичайна, але цікава. Автор цієї роботи — скульптор Сезар Бальдачини довгий час займався експериментами з металом. У ході таких винаходів йому прийшло в голову зробити величезну копію свого пальця. В результаті вийшла скульптура з чистої бронзи, яка досягає 12 метрів у висоту і важить понад 18 тонн. Має вона і прихований сенс, символізуючи схвалення (піднятий вгору великий палець).

Скрипаль, Амстердам (Нідерланди)

Скрипаль, що прорвався крізь мармурові плити, грає на своєму інструменті так, як ніби нічого і не сталося. Своєрідна паралель з мистецтвом, яке тривалий час змушене було доводити своє право на існування.

Розташування: зал муніципалітету, на Waterlooplein.

Пам'ятник бездомним котам, Брауншвайг (Німеччина)

Це найбільший пам'ятник за кількістю одночасно зображених тварин. Виконані вони настільки реалістично, що всі, хто побував там і бачив пам'ятник власними очима, розповідали, що чекали, коли ж ці кошенята замуркочать.

Місце розташування: 38100 Braunschweig, Німеччина.

Пам'ятник склерозу, Брауншвайг (Німеччина)

Один у своєму роді пам'ятник, який в прямому значенні обігрує фразу "Голову не забудь!". Персонаж таки її забув, і тому послужив прототипом скульптури.

Мадам Шапо, Брюссель (Бельгія)

Скульптура зображує стареньку, яка стоїть посеред вулиці і перераховує дрібні гроші в своїй сумочці. Пам'ятник вилитий з бронзи у 2000 році скульптором на ім'я Tom Frantzen.

Розташування: кут Rue du Midi і Rue des Moineaux.

Пам'ятник Товстому і Тонкому, Дюссельдорф (Німеччина)

Незрозуміло, чи це персонажі відомого твору Чехова, чи то просто сатирично зображені протилежності людей. Але, без сумнівів, пам'ятник досить цікавий і смішний завдяки проведеній паралелі занадто і недо.

Пам'ятник зламаному стільцю, Женева (Швейцарія)

Розташований пам'ятник недалеко від головного входу в будівлю ООН як символ збереження миру на Землі. Він постійно нагадує про те, що дипломатичні відносини — це запорука успішних міжнародних відносин.

Місце: Швейцарія, Женева, Place des Nations, 1202.

Пам'ятник жіночому черевичку, Прага (Чехія)

Білосніжний жіночий черевичок на величезному підборі був створений влітку 2007 року. Автор цього пам'ятника — Ботичеллиго Венуши звернувся до такої теми, щоб нагадати про велику кількість бутиків у сусідньому районі і про кількість покупок, що здійснюються в них кожен день.

Місцерозташування: Веженска вулиця.

Пам'ятник модельєрам, Мілан (Італія)

Досить відома скульптура в Мілані. По-перше, споконвіку Мілан вважався столицею моди, і відповідний пам'ятник як не можна краще вписується в архітектуру сучасного міста. По-друге, він символізує три основних кольори міського транспорту, а саме три гілки метро: зелену, жовту і червону. Скульптура була споруждена в 2000 році подружжям Класом Ольденбургом і Кузі ван Брюгген.

Розташування: пл. Кадорна.

Загадковий Кафка, Прага (Чехія)

Ще одна визначна пам'ятка Праги. Незвичайна скульптура порожнього бронзового костюма, на шиї у якого сидить сам Кафка. Ярослав Рона — автор цього чотириметрового творіння, втілив у життя героя повісті Історія однієї боротьби в 2003 році.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі