У Луцьку – 108 вулиць із назвами російського походження

Джерело: Інформаційне агентство Волинські Новини

Резерв вулиць для перейменування у Луцьку знайшли, порахувавши вулиці, які мають російське походження.

Про це йшлося під час засідання комісії міської ради з впорядкування назв вулиць міста 9 серпня, - повідомляє Інформаційне агентство Волинські Новини. 

Як повідомив член комісії Петро Троневич, у рамках засідання робочої групи з перейменування вулиць та майданів Луцька, що була створена 21 квітня розпорядженням міського голови, проаналізували усі вулиці Луцька за назвами. Так, з 500 вулиць міста 255 або 51% мають іменне походження від імен та прізвищ різноманітних діячів. 183 вулиці, або 36% мають топонімічне походження, ще 4% - назви, утворені за назвами дерев, кущів – Тополева, Ясенова тощо. Окрім цього, у місті є 31 провулок, який має номерну назву – наприклад 1-8 Малоомелянівські провулки. Ще 15 вулиць, або 3%, мають назву історичного чи політичного змісту.

Щодо глибшого аналізу, зі слів Петра Троневича, потрібно рухатися у напрямку повернення до історичних назв і утворення топонімічних назв. Він наголосив, що потрібно позбутися такої значної кількості іменних назв вулиць. Резерв для перейменування знайшли, виявивши, що 108 назв вулиць мають російське походження. Наприклад, Баженов – російський письменник, Балакірєв – російський композитор, Верещагін – російський художник тощо. Водночас, Брюллов – російський художник, який викупив Шевченка з неволі, Ізмайлов – організатор антифашистського підпілля у Луцьку, Ландау – лауреат Нобелівської премії, Конякін – герой СРСР, похований на меморіалі. Таким чином відібрали 25 вулиць, отже назва 81 вулиці може бути замінена. Планують обговорювати пропозиції щодо кожної назви вулиці та провулку. На наступне засідання робочої групи винесуть 20 назв вулиць з вказаного переліку для обговорення і пропозицій назв для заміни. Для цього потрібно сформувати банк нових назв вулиць. Також висловлювали думку про особисту відповідальність за нову назву – в протоколі зазначатимуть, за чиєї ініціативи перейменовуватимуть ту чи іншу вулицю.

Комісія рекомендувала робочій групі до 9 вересня подати обґрунтовані пропозиції з перейменування і найменування назв вулиць і майданів міста.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі