«Хроніки» рекомендують: найкращі книги про подорожі

У подорожах доволі часто трапляються захопливі та неочікувані історії. Вони надихають і розважають, а іноді викликають непереборне бажання відвідати цікаві місця ще раз.

Джек Керуак «У дорозі»

Книгу називають «ліричним романом мандрів». Її герої – люди дороги, ті самі хіпстери, бітники, які жили духом свободи й насолоди. Їхні цінності – це шлях з одного кінця країни в інший, джаз, кохання, а точніше – секс, випивка, травка й нічні бесіди-одкровення. Кожне нове покоління знаходило у бітниках щось своє, і головний герой роману, бабій та п’яниця Дін Моріарті, й сьогодні мандрує на своєму деренчливому «мустангу» дорогою, яка ніколи не скінчиться...

Патриція Хайсміт «Талановитий містер Ріплі»

Том Ріплі знав, що колись-таки він проб’ється нагору. Якось після випадкового знайомства один із найбагатших людей Америки дає Тому доручення з’їздити в Італію і переконати його сина, який тринькає гроші в Європі, повернутися у Штати. Незабаром Том знайомиться з Дікі Грінліфом і Мардж. Їхнє розкішне життя зачаровує його. А пізніше обставини складаються так, що Том вирішує зайняти місце Дікі.

Ернест Хемінгуей «І сонце сходить»

Роман про американців за кордоном під час Першої світової війни. Сцени із нього найбільш незабутні в доробку Хемінгуея: пиття Pernod у кафе Парижа, риболовля в Піренеях, пляшка білого вина, схована до наступної весни, і врешті – подорож до іспанської Памплони на фестиваль Сан-Фермін, щоби подивитися бій биків.

Це роман про людей, які багато пережили. Вони прагнуть утекти від важких спогадів, і кожен на свій лад шукає опори в житі.

Та відчути себе повнокровно живими ці люди можуть лиш у ті нечасті хвилини, які їм дарує щира любов, дружба, спілкування з природою і фієста.

Хантер Стоктон Томпсон «Страх і відраза в Лас-Вегасі»

«Час до часу енергія цілого покоління вибухає одним потужним зосередженим спалахом з причин, які свого часу ніхто насправді не розуміє – і які, якщо озирнутися, так і не пояснюють, що ж насправді трапилося», – говорить герой роману Томпсона. Ця енергія викликає ейфорію, однак коли вона згасає, то залишає по собі лише сумні, випалені спалахом ландшафти, із якими доводиться якось давати собі раду. Рауль Дьюк, знаменитий ґонзо-журналіст та, за його власними словами, «одна з потвор, які втекли від Покоління Кохання», мчить на шикарному червоному кабріолеті разом зі своїм адвокатом-самозванцем пустелею до Лас-Вегаса, переслідуючи те, що видається йому Американською Мрією, однак відкриває для себе лише її темний, бридкий бік. Це роман про похмілля після шаленої вечірки завдовжки в ціле десятиліття, сповнений галюциногенного гумору, сюрреалістичних кошмарів, їдкого сарказму та щемливої ностальгії за прекрасним часом, коли покоління дітей квітів неслося на гребені високої та прекрасної хвилі.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Лілія БОНДАР

Коментарі