У Гаразджі вирізали столітні дуби. ФОТО

Джерело: Інформаційне агентство Волинські Новини
  1. Новина відноситься до:

У селі Гаразджа під виглядом санітарної вирубки лісу масово вирізали столітні дуби.

На жаль, питання так званої «санітарної чистки ліси», а насправді – банального викрадання деревини у варварський спосіб, є болючою раною на тілі Волині уже давно.

Так, під маскою «зелених санітарів» горе-бізнесмени вирізують сотні гектарів «зелених легенів області», мотивуючи це тим, буцімто позбавляють ліси від заражених хворобою дерев.



Не спиняє «чорних» заготівельників деревини й заборона Кабінету Міністрів.

Нагадаємо, 11 травня Кабінет Міністрів України виніс рішення про тимчасове припинення санітарно-оздоровчих заходів (рубок) у лісах до перегляду Мінприроди, Мінагрополітики, Держлісагенством нормативно-правових актів, які регулюють порядок та правила їх здійснення. Окрім цього, звільнили очільника Держлісагентства.

Утім, складається враження, що волинських «дроворубів» це й не стосується.

Отже, за станом січень 2016 року понад тисячу зловмисників упіймали охоронці лісу на теренах Волині. Збитки від їхнього бажання легкої наживи – 2,4 мільйона гривень, а це понад 600 кубометрів незаконно вирубаної деревини.

Однак, нині на вулиці літо, і «лісові жнива», попри усі існуючі заборони – у розпалі.

Лише цьогоріч 47% здорової деревини вирізали незаконно під виглядом сухостою чи пошкоджених дерев. Екологи б’ють на сполох! З їх слів, 80% дерев, вирубаних під час санітарних рубок – здорові. А отже –були вирізані незаконно.

Зауважимо, що найбільш небезпечними шкідниками волинських лісів сьогодні є короїд вершинний, лубоїд сосновий, синя соснова златка, короїд шестизубий та коренева губка. Справжнім агресором є вершинний короїд, який масово знищує соснові ліси. Однак, навіщо заготівельникам хворі дерева? Хто їх купить? Тому й вирізують під виглядом уражених цілком здорові одиниці.

Згідно з інформацією журналістів та активістів, лісівники вирубують здорові дерева, які мають найвищу цінність на аукціонах деревини. А це – 50-60 річні й навіть сторічні дуби, величезні вільхи та осики. Так сталося й в Гаразджі.

Окрім цього, понад десяток дубів самовільно вирізали у Рожищенському районі. Так, 5 липня, до Рожищенського відділення Нацполіції вкотре надійшла скарга від громадян з приводу вирубки дубів у залізничній посадці між селами Дмитрівка і Пожарки. Напередодні, 4 липня, працівники поліції вилучили у зловмисників 10 колод зрізаного дуба, які ті намагалися вивезти з посадки.

Також 27 квітня 2016 року близько 17 години лісова охорона ДП «Ківерцівське ЛГ» виявила у кварталі 54 Боголюбського лісництва порізку чотирьох дубів діаметром 51, 37, 36 та 33 сантиметри. Лісоохоронці почали пошуки крадія, опитали жителів поблизьких сіл і вийшли на слід лісопорушника. Ним виявився житель села Ташева Демидівського району Рівненської області Михайло.

Більше того, під виглядом санітарних рубок на території загальнозоологічного заказника «Зубр»рубали живий ліс, - стверджують в адміністрації Ківерцівського НПП «Цуманська пуща».

Нагадаємо, під час прес-конференції заступник директора парку «Цуманська пуща», головний природознавець Федір Доридор пояснив, що в положенні про НПП на певних територіях є обмеження, а на деяких – заборона рубок головного користування. Всупереч цьому лісокористувачі незаконно здійснюють рубки головного користування. Так, на заповідній території загальнозоологічного заказника «Зубр» цьогоріч відведено і вирубують 29 ділянок на площі 36,2 гектара. Окрім цього, виявили 10 ділянок суцільних санітарних рубок по 1 гектару площею кожна. Таким чином, дивно виглядає, що ліс начебто хворіє у десяти випадках на рівних площах.

Йдемо далі…

Незаконною вирубкою лісу на території місцевого лісгоспу обурені та занепокоєні мешканці села Видерта Камінь-Каширського району, що на Волині. Селяни нарікають на незаконну лісозаготівлю, яка відбувається з відома працівників ДП «Камінькаширське лісове господарство» та продаж цим підприємством деревини для мешканців села за завищеними цінами.

То що ж виходить, такий «чорний» бізнес набув неабиякого розмаху на території геть усієї Волині? Й справді, «куди не плюнь», не зважаючи на закон, спритники усюди продовжують рубати ліс.

Такий стан речей неабияк занепокоїв громадськість.

Громадські активісти та екологи Волині переконані, що 80 % планових санітарних рубок Волинських лісів – незаконні. «На Волині цього року заплановали 288 тисяч кубів санітарних рубок, це збитки завдані державі більш ніж на 140 мільйонів гривень», - переконують занепокоєні представники громадськості.

Болюче питання активно підняли 17 червня 2016 року під час прес-конференції Волинських громадських організацій «Зелений Тризуб», «Спілка власників зброї Волині», «Моніторинговий центр протидії корупції» та інших.

Тоді громадський активіст, Роман Грибовський, зазначив, що Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства, на чолі з Олександром Кватирком, знищує ліс з таким «апетитом», якого не було за жодного попереднього лісового господарника.

«Ми проводили рейд, спільно з фахівцями лісової галузі та журналістами. Під так званою «Суцільною санітарною рубкою» вирубують пропорційні ділянки і експортують на Польщу. Виникають питання, як можуть захворіти рівні пропорційні ділянки лісу і навіщо полякам «хвора деревина?» Емоційності обговоренню додав голова спілки власників зброї Волині Ігор Алексеев: «Як можна наперед поставити діагноз дереву? Зі слів наших лісівників, те дерево ледь за ноги не кусає так хворе. Врешті, у лісі – «футбольне поле» Осередок хвороби має форму рівного квадрату! Хто вірить в цей цирк?»

Зауважимо, що таке беззаконня розпочалось далеко не у 2016 році. Так, у 2015 році понад тисячу зловмисників упіймали охоронці лісу на теренах Волині. Збитки від їхнього бажання легкої наживи – 2,4 мільйона гривень, а це понад 600 кубометрів рубок. За фактом відкриті кримінальні справи. Нагадаємо, нещодавно Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства заявляло, що уся деревина, яку заготовляють та реалізовують державні підприємства, маркуватиметься.

А у жовтні 2014 року працівники УДСБЕЗ Волині разом із представниками ДАІ, знову ж таки, затримали браконьєрів, які різали дуби у заказнику Любомльського лісового господарства.

Тим часом, волинські лісівники вперто замовчують подібні інциденти.

Зокрема, у червні 2016 року вони повідомили лише про два випадки порушень заборони виконання санітарних рубок. У обласному управлінні лісомисливського господарства винних працівників лісгоспів обіцяли звільнити, однак ті й досі займають відповідні посади.

А кримінальне провадження щодо вирубки дерев у орнітологічному заказнику «Пташиний гай» у Луцьку правоохоронці взагалі закрили за відсутністю складу злочину.

То що ж виходить? Ігноруємо постанови Кабміну чи для деяких заготівельників Волині – «закони не писані»?

Суцільні, санітарні, вибіркові – вирубування йдуть скрізь, навіть уздовж річок відбувається рубка, що в наслідок призводить до масштабних повеней. Ще за часів Радянського союзу промислова рубка почала набирати обертів і за цей час Волинь втратила значну частину свого лісового покриву.

Тож, під виглядом охорони лісового господарства та за допомогою використання спеціальних схем, все більше і більше лісу потрапляє під сокиру. Адже неспроста санітарне вирубування останнім часом збільшилося в декілька разів.

«А тим часом – це впевнений шлях до екологічної катастрофи», - переконують екологи.

Одним з найбільш дієвих методів боротьби з незаконним вирубуванням експерти називають систему електронного обороту деревини.

Аби боротися із тіньовою економікою, представники влади хочуть ввести електронний облік використання сировини лісу – грибів, ягід та деревини, й на Волині. Окрім цього, обіцяють вести ретельний облік й реалізації дарів лісу.

Однак, поки нововведення вступить у дію, й поки його протестують – мине час. І хто знає, скільки іще гектарів «зелених легенів області» знищать під виглядом банальної санітарної рубки?

Довідково:

Санітарна рубка – це видалення сухостою, всихаючих та ослаблених, пошкоджених шкідниками, хворобами або внаслідок стихійних явищ, техногенних впливів окремих дерев або їх груп. Однак рубали натомість десятки здорових дерев, із рівними стовбурами та зеленими кронами, які підлягають визначенню у категорії «промислова деревина».

 

Вирубка лісу в селі Гаразджа. Фото зроблені місцевим жителем вчора, 29 липня 2016 року:

 

 

 

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Вікторія Семенюк

Коментарі