Волинь у літературі: Амброджіо Контаріні

  1. Новина відноситься до:

Амброджіо Контаріні – дипломат і мандрівник із Венеції XV століття. У 1474 році він вирушив з Венеції у Персію. Шлях мандрівника проліг через Волинь. Зокрема венецієць відвідав Луцьк, Житомир, в також коротко описав дорогу між цими містами.

Свої нотатки він оформив у книгу Viaggio de misier Ambrogio С., ambassador al gran-signore Ussum-Cassan, re di Persia про подорож до Персії. У ній – нотатки про волинську частину подорожі.

***

20 квітня ми виїхали з Польщі і вступили до нижньої Русі, яка теж належить до володінь названого короля; до 23 числа їхали ми весь час лісами, зупиняючись для відпочинку то в невеликих замках, то в селах, і прибули в місто, яке називається Луцьк; місто те має досить гарну, хоч і дерев'яну фортецю. Тут ми залишилися до 24 числа, побоюючись за себе через 2 весілля, тому що всі там були п’яні, а в такому стані люди небезпечні. Тут не п’ють вина, але вживають напій із меду, набагато міцніший за вино.

Звідти ми вирушили 25 квітня і прибули в містечко, яке називається Житомир. Весь той день ми рухалися дуже небезпечними лісами, в яких бродять різні підозрілі люди. Ввечері ми не знайшли пристанища і зупинилися тут у лісі, не маючи жодного харчу. Мені довелося всю ніч бути на сторожі.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Олександр КОТИС

Коментарі