10 найжорстокіших тортур часів інквізиції

Джерело: тсн
  1. Новина відноситься до:

Папа Римський Павло ІІІ 21 липня 1542 року для боротьби з протестантизмом заснував інквізицію. Аби укази щодо інквізиції виконувалися, був створений єдиний для усіх католиків орган – Конгрегація священної канцелярії. Вона узаконювала будь-які методи боротьби з єретиками, зокрема й катування. 
Для католицької церкви важливим було щиросердне зізнання. Тому, окрім звичайних допитів підозрюваних у злочинах, застосовувалися катування. Якщо людина визнавала свої гріхи та злодіяння під час слідства, то матеріали справи передавалися до суду. Позасудових розправ інквізиція не допускала. Зазвичай після визнання провини людину засуджували до смертної кари. ТСН.ua вирішив розібратися у найвідоміших тортурах та катуваннях, що використовувалися за часів інквізиції.
1.    ЧЕРЕВИКИ ІЗ ЗАЛІЗНИМ ШИПОМ 
Одним із видів тортур були залізні черевики з гострим шипом під п'ятою. Шип можна було викручувати за допомогою гвинта. З викрученим шипом жертві катувань доводилося стояти навшпиньках, поки були сили. 
2.    КРІСЛО ДЛЯ КУПАННЯ ВІДЬОМ 
Людину прив'язували до крісла, яке підвішували до довгої жердини. Так, підозрюваного опускали у воду на якийсь час, а потім підіймали, щоб він міг ковтнути повітря. А потім знову опускали в воду. Таке катування могли проводити за будь-якої погоди, навіть узимку. Тоді у льоді робили ополонку, і через якийсь час жертва не тільки задихалася під водою без повітря, але і на такому повітрі покривалася кіркою льоду. Тортури могли тривати цілодобово. 
3.    ІСПАНСЬКИЙ ЧОБІТ
Катування з використанням іспанського чобота мало на меті переламати людині кістки ніг. Щоразу, коли підозрювана особа відмовлялася відповідати на запитання, чобіт затягувався все сильніше. Іноді до тортур підключався інквізитор, який бив молотом по кріпленню. Часто після таких тортур всі кістки жертви нижче коліна були роздроблені, а поранена шкіра виглядала, як мішечок для цих кісток. 

4.    ДИБА 
Одним з найвідоміших знарядь катувань була диба. Існувало два її різновиди: вертикальна та горизонтальна. Якщо диба була вертикальною, жертву підвішували під стелею, вивернувши суглоби і підвішуючи до її ніг все більші ваги. А у разі використання горизонтальної тіло грішника фіксувалося на дибі і розтягувалося спеціальним механізмом доти, поки у неї не розривалися м'язи і суглоби. 
5.    ОЧИЩЕННЯ ДУШІ 
Вважалося, що душу грішника можна ще звільнити від його злодіянь та очистити. Для цього людям до рота вливали окроп або закидали туди розпечене вугілля. 
6.    ПІДВІСНА КЛІТКА 
Підвісну клітку, як і крісло для купання відьом, використовували за будь-якої погоди. У холодні пори року грішників у клітці підвішували до довгої жердини та опускали у воду, де вони мерзли і задихалися. А у спеку грішник висів на сонці, вмираючи зі спраги.


7.    ЗАЛІЗНА ДІВА 
Підозрюваного змушували заходити до порожнього саркофага у формі жіночої фігури. Усередині нього розміщувалися численні леза і гострі шипи. Вони були розташовані таким чином, щоб не зачепити життєво важливі органи жертви, тому людина вмирала дуже довго та болісно. 
8.    КРІСЛО ДОПИТУ 
Крісло допиту було надзвичайно популярним у Центральній Європі. Оголену людину садили на крісло, утикане шипами. Якщо жертва починала рухатися, на тілі з'являлися колоті рани та розриви. Однак інколи ще й самі інквізитори робили тортури більш жорстокими. Так, вони могли взяти в руки шипи або щипці і почати роздирати жертві кінцівки.


9.    КОЛЕСУВАННЯ 
Перед колесуванням жертві ламали всі великі кістки. Затим людину прив'язували до великого колеса, і встановлювали колесо на жердину. Засуджений опинявся горілиць, дивлячись на небо, і вмирав так від шоку і зневоднення. У цей час жертву також могли клювати птахи. 
10.    РОЗПИЛЮВАННЯ 
Жорстоким катуванням було розпилювання. Жертву підвішували догори ногами, щоб кров не переставала постачати кисень до голови. Траплялося, він доживав то того моменту, коли йому повільно-повільно встигали розпиляти тіло до діафрагми. 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі