На Волині відзначать 150-ту річницю народження Модеста Левицького

  1. Новина відноситься до:

150-річницю від дня народження видатного українського письменника, культурного діяча, педагога, лікаря і дипломата Модеста Левицького відзначать на Волині. Про це повідомляє пре-служба Волинської ОДА.

На теренах області відбуватимуться різноманітні культурологічні дійства. У навчальних та культурних закладах – культурно-просвітницькі заходи, спрямовані на вивчення творчості Модеста Левицького та популяризації його літературної, публіцистичної та наукової спадщини. У бібліотеках – книжкові виставки, тематичні полиці, у музеях – експозиції, що висвітлюватимуть життєвий шлях громадського діяча.

Разом із тим, у Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки відбудуться книжкова виставка «Сонячна дорога до людських сердець, у безсмертя» та тематичний вечір «Модест Левицький – лікар душі і тіла України», приурочені пам’ятній події. А у Державному архіві Волинської області – тематична виставка архівних документів та друкованих видань про Модеста Пилиповича тощо.

Довідково:

Модест Левицький народився 25 липня 1866 року в селі Вихілівці Проскурівського повіту на Поділлі (тепер Ярмолинецький район Хмельницької області) в сім’ї поміщика. У 1888 році закінчив історико-філологічний, а в 1893 році ˗ медичний факультети Київського університету. У 1917˗1920 роках письменник підтримував ідею створення самостійної Української Держави.

Варто зауважити: життєвий та творчий шлях Модеста Левицького безпосередньо пов’язані з Волинню, з родиною Косачів. Після закінчення університету (1893) п`ять років працював лікарем у Ковелі, приятелював з родиною Косачів, відвідував їх у Колодяжному, консультував і лікував українську письменницю та поетесу Лесю Українку. Із 1919 року – радник, пізніше голова української дипломатичної місії в Греції. Із початку 1920-х років жив у місті Подебрадах (Чехія), викладав в Українській господарській академії. У 1927 році переїхав до Луцька, працював лікарем і вчителем української мови української гімназії, займався громадсько-культурною та просвітницькою роботами. Належав до членів Товариства імені Петра Могили.

Вперше Модест Левицький як письменник виступив у журналі «Киевская старина» з історичним оповіданням «За Коліївщини» (1901). Друкував прозові твори в газетах «Громадська думка», «Cело», «Рада», «Нова рада», журналі «Літературно-науковий вістник», альманасі «На вічну пам’ять Котляревському», в декламаторі «Розвага» тощо.

Видав збірки «Оповідання» (1907), «У суді» (1918), де оприлюднив твори на злободенну тему («Землиця рідна», «Добре діло», «Забув», «Злочинниця», «Порожнім ходом», «Щастя Пейсаха Лейдермана», «Тяжка дорога»).

Його авторству належать мовознавчі розвідки, підручник «Граматика української мови» та науково-популярні брошури з медицини.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі