Церква пояснила, для чого гучномовці на храмах

Джерело: Волинь.24
  1. Новина відноситься до:

Гучномовці на храмах, що транслюють богослужіння, виконують місіонерську функцію: нагадують християнам про Бога і важливість відвідувати храм, - запевняють у Волинській єпархії УПЦ Київського патріархату. 

"Є дві категорії людей, для яких використовуються гучномовці: ті, хто хоче піти на богослужіння, але не може, і ті, хто може, але не хоче", - розповів прес-секретар Волинської єпархії УПЦ КП протоієрей Віталій Собко.

Головна мета гучномовців – нагадувати православним християнам про початок богослужіння в церкві і закликати приєднатися до спільної молитви.

"Церква виконує своє безпосереднє завдання: поширює серед людей Боже слово", - пояснює священик.

Він додає: церква виходить з того, що більшість мешканців міста - християни, тож транслювання для них богослужіння у гучномовець доречне.

Інша причина – можливість послухати службу тим, хто не може прийти до храму. 

Головне - аби робота гучномовців не порушувала законодавства, зокрема правил дотримання тиші, додає Віталій Собко. 

«Якщо якийсь храм порушує санітарні норми – це треба виправляти. Можна вирішити проблему з настоятелем церкви, а якщо не вийде – звертатися до керівника Волинської єпархії УПЦ КП Михаїла. Ну а якщо і він не допоможе – тоді вже слід іти у міську раду», - радить він.

А от настоятель луцького Холмського храму, використання гучномовців якого просять заборонити в петиції, від коментарів відмовився:

«У всіх церквах Луцька вмикають гучномовці. В них питайте. Спочатку їх обдзвоніть, а тоді до мене звертайтесь! Я зайнятий, звільнюсь в кінці тижня», - заявив по телефону протоієрей Михайло Онищук.

На запитання: «То у вас церква повна? Люди на дворі стоять і слухають?» священик відповів «Так!» і закінчив розмову. 

Довідка

Згідно із Законом України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" громадяни мають право на безпечні для здоров’я та життя побут, відпочинок і навколишнє середовище. 

Стаття 24 цього Закону зобов’язує підприємства, установи та організації вживати заходів з недопущення перевищення рівнів шуму на так званих захищених об’єктах, в число яких входять житлові будинки та прибудинкові території. 

Допустимий рівень шуму встановлюється санітарними нормами і залежить від території і часу доби. В середньому для житлових будинків рівень шуму не повинен перевищувати 45-60 дБ (рівень шуму можуть виміряти органи Державної санітарно-епідеміологічної служби, до яких треба звертатися із заявою). 

Цей же закон забороняє біля житлових будинків і прибудинкових територій гучний спів і викрики, користування звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами побутового шуму у час із 22:00 до 8:00.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі