Сакральні картини, виконані волинськими воїнами, поїдуть до Мюнхена

Джерело: Інформаційне агентство Волинські Новини
  1. Новина відноситься до:

Виставка сакральних картин на склі та дереві «Я захищав свій світ», які виконані воїнами АТО, готується до показу в Європі. Восени її хочуть презентувати у Мюнхені.

Про це Інформаційному агентству Волинські Новинирозповіла очільниця ГО «Пятерня», арт-терапевт проекту «Арт-постріл», художниця Тетяна Мялковська.

Нагадаємо, 26 травня 2016 року у Музеї волинської іконивідкрилася виставка картин, виконана бійцями АТО. 80 робіт намалювали непрофесійні іконописці, навіть не художники. Це творчість волинських бійців, душевні рани яких лікували мистецтвом, в рамках проекту «Арт-постріл».

Арт-Постріл» – це благодійний волонтерський проект психологічної реабілітації бійців АТО та їх родин засобами мистецтва, зініційований громадським об’єднанням «Пятерня» при підтримці Луцького монастиря святого Василія Великого УГКЦ. Проект реалізовує керівник ГО «Пятерня» художник, арт-терапевт Тетяна Мялковська разом зі спеціалістами: художницею Галиною Черниш, волонтеркоюМарією Оліферук, психологами Оленою Звєрєвою та Русланом Ізмаіловим.

Метою проекту є адаптація ветеранів АТО до мирного життя, створення атмосфери емоційної реабілітації через мистецтво. Творчість допомагає вчорашньому солдату відволіктись від тяжких думок та спогадів. Через мистецтво бійці виплескують свої негативні емоції. Команда однодумців з вересня 2014 року провела роботу більш ніж з 500 учасниками проекту. За цей період написали більше 1000 картин, які виставлялися на 10 виставках по всьому світу: двох виставках у Брюсселі, у Варшаві, на 4-х у Луцьку, в Острозькій академії та у Музеї української домашньої ікони у «Замку Радомисль»

Як розповіла Тетяна Мялковська, наступна виставка має відбутися у Мюнхені, 1-2 жовтня.

«Ми хочемо назбирати коштів на дорогу, на бензин, щоб поїхати туди з хлопцями. Хочемо, щоб хлопці побачила Європу, а Європа побачила їх біль та їх ікони», - пояснила мисткиня.

До слова, під час фестивалю «Ніч у Луцькому замку» презентували скульптуру-інсталяцію «Казкова істота Луцького замку». Кожен з відвідувачів зміг долучитися до її створення, придбавши і прибивши розмальовану власноруч дощечку. Кошти, виручені таким шляхом, будуть використані на арт-терапію для бійців АТО та їх родин.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Юлія Малєєва

Коментарі