До Європи - в архіви спецслужб. Завантажити путівник

  1. Новина відноситься до:

Які документи комуністичних спецслужб зберігаються у європейських країнах, що і про кого вони можуть розповісти та як із ними ознайомитися – про це у новому збірнику «Документи комуністичних спецслужб у Європі. Путівник мережею архівів». Він викладений у вільному доступі в Інтернеті.

У Луцьку його презентація відбулася під час роботи Літніх наукових студій Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума» для вчителів історії з 17 областей України. Видання книги здійснено Центром досліджень визвольного руху за сприяння Міжнародного фонду «Відродження». Українське видання – це перекладена й адаптована версія збірника, яким послуговується Європейська мережа інституцій, відповідальних за архіви спецслужб. Упорядники видання прагнули допомогти з розумінням того, як свого часу відкривали архіви служб безпеки у Польщі, Німеччині, Чехії, Словаччині, Угорщині, Болгарії та Румунії. 

«Документи комуністичних спецслужб у Європі. Путівник мережею архівів»

У путівнику розповідають про самі архіви, їхні збірки документів, розписано, у яких фондах та колекціях вони зосереджені, включно з найпотаємнішими оперативними документами. І що дуже важливо — у путівнику розписано, які права мають заявники на доступ до матеріалів та їх поширення, адже законодавство різних країн різниться між собою. Окрім користі для спеціалістів, цей збірник має дуже практичне застосування. Людина, яка має потребу знайти інформацію в іноземних архівах, тепер чітко знатиме, які документи де можуть бути, які вимоги треба виконати, аби з ними ознайомитись, яка є процедура тощо. Це допоможе як мінімум не їздити двічі. Адже часто всієї потрібної інформації в Інтернеті просто немає.

Представник Українського інституту національної пам’яті на Волині Леся Бондарук передала друковані версії книжки в кожний музей Волині. А під час презентації вона розповіла, що у європейських архівах зберігається чимало документів, які стосуються історії України. Зокрема, польські архіви мають великий масив інформації про національно-визвольний рух в Україні, чеські архіви можуть розповісти про українських митців, які навчалися й працювали у Празі.

Наступне видання путівника комуністичними архівами Європи міститиме також розділ про український досвід, адже 21 травня 2015 р. набув чинності закон України «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917–1991 років», згідно з яким запроваджується вільний доступ до архівів та передання їх з-під відомств силових органів до Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам'яті (ГДА УІНП).

Електронну версію збірника «Документи комуністичних спецслужб у Європі. Путівник мережею архівів» можна завантажити на сайті Українського інституту національної пам’яті.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Леся БОНДАРУК

Коментарі