Понад 20 луцьких пам’яток архітектури у вкрай занедбаному стані

  1. Новина відноситься до:

У Луцьку є 24 пам’ятки архітектури національного та 66 пам’яток місцевого значення, більшість з яких перебувають у вкрай занедбаному стані.

Про це у вівторок, 21 червня, під час засідання постійної комісії міської ради з питань міжнародного співробітництва, інформаційної політики, молоді, спорту та туризму, повідомив головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини Юрій Мазурик, - пише Район.Луцьк.

Він зазначив, що на території міста розташовані 24 пам’ятки архітектури національного та 66 пам’яток місцевого значення. У перспективі до списку пам’яток архітектури місцевого значення планують внести ще 31 об’єкт.

Проте багато з наявних пам’яток знаходяться у занедбаному стані. Зокрема, через недбалість приватного власника потерпають будівлі на вулиці Плитниця, 7 та Галшки Гулевичівни, 12а. Крім того, руйнується приміщення колишнього будинку офіцерів на Винниченка, 8 та синагога.

Здійснити ремонт необхідно і в Домініканському монастирі, де нині розміщена Волинська духовна семінарія УПЦ МП. Через відсутність фінансування лишається закритою й частина мурів замку, на що часто нарікають туристи.

Голова комісії, депутат Наталія Бунда попросила надати перелік пам’яток і прописати, що необхідно зробити для приведення їх до нормального стану. Після чого запропонувала провести обговорення по найпроблемніших будівлях та вирішити, як міська влада може допомогти відновити вказані об’єкти.

«Було б добре, щоб ми хоча б одну пам’ятку в рік могли ремонтувати», – зазначила Наталія Бунда.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі