Туристи - про красу і легенди волинського Світязя

Джерело: We love UA
  1. Новина відноситься до:

Про озеро, яке в Україні є найбільшим та найглибшим озером природного походження розповідають чимало легенд. Подекують, що коли скупатися в озері опівночі на Івана Купала, то людина на довгі роки залишиться молодою і вродливою. А ще, якщо пощастить, зустріне самого Світязя – духа озера, який обдарує людину усілякими благами, - пише Олена Єгорова на порталі  We love UA.

«Частково це правда, – розповідає Володимир Захарко, директор Шацького національного парку. – Адже вода в озері збагачена іонами срібла і тому дійсно корисна для здоров’я. Живлять озеро артезіанські джерела і вона дуже чиста та мяка. А ще саме озеро є дуже красивим, його площа – дві тисячі 750 гектарів, довжина майже десять кілометрів, а ширина близько пяти. Його оточують давні ліси і подекуди сосни та дужи підступають до самої води, а у вітряну погоду хвилі на Світязі досягають півтораметрової висоти».

Цілющу сили води тут помітили здавна і саме тому після Другої світової війни навколо озера будували санаторії для поранених бійців. Рани, які промивали водою з озера, швидко заживали. «А все завдяки йоду та гліцерину, який містить вода, – розповідає Дарина Шевцова, яка в ті роки працювала медсестрою. – Ну і, звісно, іонам срібла. Тому після купання в озері шкіра стає здоровою і шовковистою на дотик. Саме тому в середині та кінці минулого століття тут активно будували свої дачі партійні керівники, а нині – депутати та олігархи мають шикарні будинки для відпочинку. Також варто обмазатися глиною яка має очищувальні та дезинфікуючі властивості. Нині люди шукають модні spa-салони, витрачають чимало грошей на оздоровлення у них, а проте саме на озері можна отримати цілий спектр безплатних spa-процедур. А ще тут чудова рибалка, дайвінг, адже глибина озера місцями сягає більше 50 метрів».

Саме тому на Світязь кожного року приїжджають сотні тисяч відпочивальників. Тож для них місцеві жителі облаштували більше 100 садиб, де туристи можуть замовити кімнати чи цілі будиночки для сімейного відпочинку.

«Ми приїжджаємо на Світязь кожного року, розповідає Лариса Кучук з Житомира. – Тут мальовнича природа, неймовірно красиве озеро, а ще чоловік із синами мандрували верхи на конях, я вчилася дайвінгу, ми плавали на байдарках, каталися на яхтах, їздили на екскурсію в Резиденцію Діда Мороза, що в Біловежській Пущі, Брест, садибу Лесі Українки. І, звісно, ловили рибу та вугря – місцевий делікатес, який тут тушкують, смажать, фарширують часником та родзинками і, звісно коптять. Свого часу ми бували на різних курортах і щиро кажучи, відпочинок на Світязі не лише нічим не гірший, але навіть і кращий».

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі