У луцькій бібліотеці – перегляд літератури «Євген Коновалець–провідник ОУН»

  1. Новина відноситься до:

У центральній міській бібліотеці для дорослих (вулиця Декабристів, 25)  організовано перегляд літератури «Євген Коновалець–провідник ОУН», присвячений  до 125 річниці з дня народження  засновника Організації українських націоналістів, одного з визначних борців за незалежність України.

 До уваги відвідувачів представлені матеріали, що знайомлять з біографією Євгена Коновальця, - повідомляють організатори заходу.

Історична довідка:

Євген Коновалець – одна із найвидатніших постатей української історії ХХ ст., творець і командир найбоєздатнішої військової частини Армії УНР – корпусу Січових стрільців, очільник Української військової організації та голова Організації українських націоналістів.

Євген Коновалець народився 14 червня 1891 р. у Зашкові біля Львова. У 1914 р. був мобілізований офіцером до австро-угорської армії. У боях на горі Маківці у червні 1915 р. потрапив до російського полону. Після початку революції 1917 р. Є. Коновалець долучився до створення українських військових сил – формації Січових стрільців, основу яких склали галичани та буковинці. Після поразки Української революції 1917 – 1921 рр Є. Коновалець із колишніх офіцерів Армії УНР та Української Галицької Армії на західноукраїнських землях, що перебували у складі Польщі, сформував підпільну Українську військову організацію, яка мала на меті продовжувати боротьбу з окупантами.

У 1929 р. він став одним із засновників та очолив Організацію українських націоналістів. Не маючи змоги нейтралізувати небезпечного опонента, Кремль, руками свого агента Павла Судоплатова, знищив Євгена Коновальця в Роттердамі 23 травня 1938 р.

125-та річниця з дня народження Євгена Коновальця відзначається на державному рівні у відповідності до Постанови Верховної Ради України від 25.11.2015 «Про відзначення 125-річчя з дня народження Євгена Коновальця» та розпорядження Кабінету Міністрів України від 06.04.2016 «Про утворення Організаційного комітету та затвердження плану заходів з підготовки та відзначення 125-річчя від дня народження Євгена Коновальця».

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі