На Ківерцівщині відсвяткували день приймака

На Ківерцівщині відсвяткували день приймака
  1. Новина відноситься до:

У селі Хорлупи на Ківерцівщині вже 12 років святкують день приймака. Село особливе тим, що сюди чоловіки йдуть у прийми – до дружин і до тещ. Хорлупівчани, помітивши таку цікавинку, вирішили прославити своє село в області та за її межами, адже інформація у наш час не має кордонів.

5 червня приймаки з родинами в черговий раз зібралися на «професійне свято». Організатори дійства пригадують, що в перший рік, коли відмічали День приймака, навіть сцени не було. А тепер – і сцена прибрана рушниками, і ряди лавок, і в затінку смажаться шашлики та продається різний крам. Селяни прийшли послухати концерт цілими сімями з трьох поколінь – починаючи від батьків, до молоді і вже їхніх маленьких діток.

Співочих талантів у Хорлупах так само багато, як і приймаків. Виступали школярі й дошкільнята, колектив місцевих господинь, чоловічий ансамбль і тутешній гуморист, який буквально «порвав» публіку. Найбільше слухачам сподобалася оповідка про те, як дружина з тещею запроторили чоловіка на 15 діб за п’яний дебош удома. А він, повернувшись, закрив їх у льосі.

На гостину в Хорлупи сільський голова Олександр Протасюк запросив кандидата у народні депутати по виборчому округу №23 Ірину Констанкевич.

«Ваше село унікальне, бо такого свята як день приймака нема більше ніде в Україні, - зауважила у привітанні Ірина Мирославівна. – Хорлупівчани вміють берегти традиції і не відстають від сучасності. Нехай у вас буде більше таких гарних свят і менше буднів». Ірина Констанкевич привезла подарунки для маленьких жителів села – у школу та дитсадок передала спортінвентар, іграшки.

Загалом у Хорлупах мешкають 111 приймаків. У своєрідному гімні села є слова, що «живуть як у раю тут приймаки». На містку, що веде через ставок до парку-галявини, брама складається з двох арок – через одну проходять зяті, через іншу – тещі. Люди тут веселі, усміхнені і пишаються тим, що їхнє село має власну родзинку.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Ольга Юзепчук

Коментарі