У Луцьку відродять древню професію кликуна

Джерело: Луцька міська рада
  1. Новина відноситься до:

З нагоди 930-річчя Луцька у місті відроджується професія кликуна, а отже повертається давня традиція «кликання» та інформування лучан.

Кликун є середньовічним прототипом сучасних засобів масової інформації, повідомляє прес-служба Луцької міської ради.

В епоху Середньовіччя кликун повідомляв населенню найрізноманітнішу інформацію: про вшанування уславлених полководців, про прибуття в місто чужоземних послів, про чергову роздачу хліба або грандіозну циркову виставу, про виклик громадян у суд, про винесення вироків і виконання страт тощо. Будь-яка важлива юридична справа підлягала «обволанню» кликуном у людних місцях. У Луцьку ж кликуни, окрім іншого, стояли на нічній варті в замку та «кликали» – постійно перегукувалися, а в разі пожежі чи нападу ворогів били на сполох. Саме ритуал «кликання» обумовив появу місцевої назви – кликун.

Відтепер щодня о 12:00, а у вихідні та святкові дні о 12:00 та 19:00, Луцький кликун із В'їзної вежі Луцького замку сповіщатиме містян про те, що у Луцьку все добре, а також виголошуватиме інформацію про важливі події, що відбуваються у місті.

23 серпня 2015 року на 19:00 лучан запрошують на Замкову площу, де прочиниться брама часу і зазвучить Голос Древнього Лучеська.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі