П'ять волинських музеїв «із глибинки». ФОТО

Джерело: Таблоїд Волині
  1. Новина відноситься до:

На Волинь зазвичай їдуть, щоб відвідати знамениті Шацькі озера, Козацькі могили, замок Любарта. Мало хто знає, окрім Луцька навіть районні центри та невеличкі населені пункти мають цікаві виставки та експозиції, які стануть справжньою знахідкою для туристів.

Музей «Лісової пісні» в урочищі Нечимне

Якщо ви хочете побувати в старовинній українській хаті, відвідайте музей «Лісової пісні». У невеликій кімнаті відтворено українське помешкання кінця ХІХ – початку ХХ століття.

В окремій залі представлено копії робіт львівської художниці Софії Караффи-Корбут, що ілюструють сюжет «Лісової пісні». А до озера вас проведе стежина, що заселена дерев’яними скульптурами – персонажами «Лісової пісні»: Мавкою, Лукашом, дядьком Левом, Потерчатами, Лісовиком, Водяною Русалкою, Водяником.

У музеї можна побачити чимало речей, що збереглися відтоді, коли Косачі жили на Волині. Це дерев’яні ночви, гребінка для чесання льону, посуд із соломи, коловорот, одяг, старовинні рушники. Туристи можуть переглянути світлини, книги, листи, документи, що «розповідають» про історію написання «Лісової пісні» та про мальовничий куточок Нечимне загалом.

Музей знаходиться в урочищі Нечимне поблизу селища Скулин, що за 17 кілометрів від Колодяжного.
 
Працює з 9.00 до 17.00. Вихідні – понеділок, вівторок.

Музей «Солом’яне диво»

Це єдиний в Україні музей солом’яного мистецтва. Його керівником є Кравчук Марія Василівна – «Заслужений майстер народної творчості України», член Національної спілки народних майстрів України.

Музей відкрили при Купичівській школі в рамках проведення Всеукраїнської творчої лабораторії майстрів солом’яного мистецтва «Солом’яний бичок».

 У фонді музею 210 одиниць збереження. Роботи відображають історію соломоплетіння, види плетіння, етапи творчості Марії Кравчук та членів студії «Житечко».

На базі музею свого часу відбувся міжнародний фестиваль соломкарів «Сніп», часниками якого стали представники одинадцяти країн світу.
Музей знаходиться у селищі Купичів Турійського району.

Працює з 9.00 до 15.00. Вихідні – субота, неділя.

Музей фауни Шацького лісового коледжу

Музей був створений ще 1978 року заслуженим лісівником Валентином Сульком.

Тут можна побачити більше 400 експонатів звірів і птахів, які проживають на території України або зустрічаються під час міграції. Із них представлено 34 види, які занесені до Червоної Книги України і Червоної книги Міжнародного союзу охорони природи.

Більшість експонатів виготовлено викладачами та студентами коледжу. Незначна частина була закуплена в Біловезькій Пущі.

Музей знаходиться у Шацьку.

Працює з 8.30 до 17.30. Вихідні – субота, неділя.

Нововолинський міський історичний музей

Музей складається із шести експозиційних залів, а його фонди налічують 4370 експонатів.

Тут також діє бібліотека, яка має у своєму користуванні 500 книг.

Відвідувачів зацікавлять різноманітні археологічні знахідки – кам’яні сокири, скребки, кам’яні знаряддя праці, а також матеріали про історію сіл, на території яких розміщене зараз місто. Тут знаходяться вишиті рушники кінця XIX – початку XX століття, деякі датовані та із патріотичними написами, старовинні обруси, скатертини, настільники, національний одяг.

Також експонуються речі побуту: дерев’яні нецьки, ступа, діжа, рублики та чимало інших.

Для багатьох любителів історії цікавими будуть фотодокументи про події Першої та Другої світових воєн, частини зброї часів Першої світової війни, паперові грошові знаки Російської імперії.

А релігієзнавців зацікавлять старовинні ікони, плащаниця, одяг священика, царські ворота з Низкиничівської церкви, духовна література.
Музей знаходиться у Нововолинську.

Працює з 9.00 до 17.00. Вихідний – понеділок.

Музей волинського лісу

Тим, хто думає, що ліс – це нудно й нецікаво, варто відвідати цей музей. Тут вам розкажуть абсолютно усе про волинські ліси, їх флору й фауну, заповідні місця.

Експозиція розміщена у двох залах. Тут розміщено матеріали з історії волинського лісового господарства й мисливства ще від часів княжої доби і до сьогодення. Доповненням до текстових матеріалів музею є унікальні й рідкісні речові експонати – старий інструмент лісівників, вивіски лісництв, дореволюційний нагрудний знак «сторожів лісу», давні мисливські трофеї і реліквії, а також численні документи і фотоілюстрації. Поруч із музеєм відтворено дерев’яний будиночок лісника, який є точною копією такого службового приміщення ХІХ століття.
 
А для школярів при музеї працює навчальний клас під відкритим небом.
 
Музей знаходиться в урочищі Лопатень Ківерцівського району.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Світлана КОВАЛЬЧУК

Коментарі