У Луцьку презентували відреставровані ікони ХVІІІ століття

  1. Новина відноситься до:

Напередодні Міжнародного дня музеїв у Луцьку презентували відреставровані ікони ХVІІІ століття. Ікона «Христос Боремельський», феретрон «Святий Миколай» та скульптура «Євангеліст», відреставровані майстрами львівського філіалу Національного науково-дослідного реставраційного центру України, поповнили експозицію Музею волинської ікони. Про це повідомляє Волинська регіональна дирекція НТУ.

Зокрема, сюжет ікони «Христос Боремельськи» базується на місцевих переказах і відзначається глибоким символічним звучанням спокутної жертви Ісуса Христа, який прийняв мученицьку смерть на хресті. Унікальною пам’яткою сакрального мистецтва Волині також є скульптура «Євангеліст» – зразок костельної дерев’яної різьби ХVІІІ століття.

Серед відреставрованих пам’яток сакрального мистецтва, презентованих в музеї, є й доробок реставраційної майстерні Волинського краєзнавчого музею. Зокрема, художника-реставратора Лариси Обухович. Вона відновила ікону «Розп’яття» ХVІІІстоліття, яка є дверцятами цеборіуму, ікону «Зустріч Марії і Єлизавети» ХІХ століття, подарованої музею 2009 р., а також ікону «Христос Вседержитель» ХVІІІ століття, передану з Волинської митниці у 1995 р.

Відреставровані пам’ятки сакрального мистецтва поєднують яскраві барви, багатство золота і срібла, лагідні і простодушні лики святих та відчуття життєстверджуючого настрою. Відновлені ікони ХVІІІ століття є своєрідним доповненням до скарбниці порятованих давніх творів іконопису і різьби Волинського краю.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі