Живий музей: перша Ніч у краєзнавчому

  1. Новина відноситься до:

Волинський краєзнавчий музей уперше долучився до міжнародної акції «Ніч у музеї».

І не даремно – велика кількість охочих зібралися 17 травня у стінах закладу.

Відвідувачів розважали секційні події, які відбувалися в різних куточках музею. Так, проводили екскурсію кабінетами, в яких репрезентована історія від давніх людей до ХХ століття. В кожній залі відбувалася невелика театралізована сценка з відповідного періоду минулого. Мабуть, центральним місцем стала зала з волинським лірником, актором фільму «Поводир» Андрієм Ляшуком, який грав в епізоді, що знімався у Тараканівському форту.

Він показував, як влаштована колісна ліра, розповідав історію кобзарів та виконував композиції. Одні з них – кант XVIII століття «Кро кріпко на Бога уповая» Феофана Прокоповича. Екскурсія відбулася кілька разів протягом двох годин, адже умістти всіх відвідувачів зали просто не могли.

У дворі музею можна було постріляти з лука і повчитися майстерності лицарського бою. Майстер-класи проводили представники Асоціації клубів України з історичного середньовічного бою «Айна бера». Тут же можна було знайти недавно демонтований пам’ятник Степану Бойку. Він тихенько зачаївся під дверима чорного входу – його епоха стала музейною.

Основною зоною для відвідувачів був конференц-зал музею, де протягом всього вечора відбувалися майстер-класи з ліплення глини Анатолія Філозофа і ляльок-мотанок Тетяни Тищенко. І автор цих рядків зліпив свій витвір – латинське «Прославляти, Благословити, Проповідувати» на щиті з волинським хрестом пішло випалюватися у піч.

На сцені кілька гуртів зіграли власні мелодії, на завершення – музика Олександра Хмільовського. Ведучими вечора стали два гусари, які своїм виглядом перемістили глядачів у часи Російської імперії. Тоді у Луцьку базуаввся гусарський Ізюмський полк, про витівки якого неодноразово гуділо все місто.

Наступного року планують провести тут акцію знову.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Олександр КОТИС

Коментарі