Тараканівський форт хочуть забрати в армії

Рівненська облрада хоче забрати в армії Тараканівський форт. Про це заявив новий голова облдержадміністрації сусідньої області Олексій Муляренко в ексклюзивній розмові з журналістами видання «Рівне вечірнє».

Комплекс оборонних споруд, розташований біля села Тараканів сусіднього Дубенського району Рівненщини, почала будувати царська імперія ще 60-х роках XIX ст. У період Першої світової війни російська армія здала фортецю без бою, але 100 літ тому, в липні 1916-го, під час Брусиловського прориву укріпрайон довелося брати штурмом. В обороні загинуло понад 200 солдатів Австро-угорської армії, а фортеця зазнала значних руйнувань. Ще раз її брали підступом у 1920 році червоні війська Семена Будьонного, які вибили звідти польських вояків.

У 1939-1944 роках бойові дії за форт не велися і він поступово почав деградувати. У 1965 році була ідея облаштувати тут склад продуктів харчування, потім будівлі передали на баланс Міністерства оборони й командування Прикарпатського військового округу мало наміри створити тут склад запчастин, але надмірна вологість казематів завадила цьому. У спадщину комплекс, який став улюбленим місцем перебування туристів-екстремалів, перейшов до Міністерства оборони України, в якого теж немає грошей на реконструкцію.

«Я особисто попросив Міністра оборони України за форт, зазначивши, наскільки він важливий для області. Цю споруду, унікальну для Рівненщини, потрібно зберегти, а поки вона під Міноборони, ніхто нічого не робить. Міністр пообіцяв, що розбереться. Як тільки форт передадуть, розробимо програму щодо його розвитку і знайдемо кошти», – сказав керівник виконавчої влади Рівненщини.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі