Татари, Леся і Волинь: виставка в музеї

  1. Новина відноситься до:

У Луцьку відкрили виставку «Кримські татари і Волинь» про історію татарського народу.

Експозицію можна оглянути у Волинському краєзнавчому музеї від 17 травня.

Виставку розділили на кілька блоків: документи, речі побуту, літературні видання, депортація у 1940-х. Як розповів завідувач відділу давньої історії музею Михайло Вашета, на виставці присутній цікавий оригінал документу – лист кримського калги до князя Любомирського XVII століття, де він жаліється на утиски відносно його купців. Документ недавно був відреставрований.

За словами Вашети, появу кримських татар на Волині пов’язують із діяльністю великого князя литовського Вітовта наприкінці XIV століття. А в XVI столітті до справи появу татарів в Острозі доклався Костянтин Острозький. Станом на початок ХХ століття кримські татари проживали у різних волинських містах: Дубно, Острог, Житомир, Рівне, Корець тощо.

На виставці представлені посудини, люльки, елементи одягу, монети тощо. Також експонується рукописний коран початку ХІХ століття. Частина виставки присвячена Агатангелу Кримському, який народився у Володимирі-Волинському. Твори Лесі Українки, перекладені кримськотатарською мовою, виставлені на окремому стенді.

На відкритті виставки були присутні представники татарської громади, яка зараз проживає в Луцьку. Ульвія Аблаєва по відкритті прочитала лекцію про історію кримських татар.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі