«Хроніки» рекомендують: книги для інтелектуалів

  1. Новина відноситься до:

Нині кремлівські ЗМІ поширюють багато різних міфів та недолугих теорій. Для того, щоб уміти протистояти пропаганді не просто емоційно, але і розбивати теорії проросійського опонента вщент, треба самому бути впевненим у тому, про що міркуєш. «Хроніки» радять книги, які потрібно прочитати кожному українцю, щоб виграти в будь-якій суперечці про межі та історію України.

ТІМОТІ СНАЙДЕР. «УКРАЇНСЬКА ІСТОРІЯ, РОСІЙСЬКА ПОЛІТИКА, ЄВРОПЕЙСЬКЕ МАЙБУТНЄ»

У новій книзі Тімоті Снайдера зібрано його статті та публічні виступи, оприлюднені з грудня 2013 по серпень 2014 року. Вперше опубліковано повний текст лекції Снайдера в Києво-Могилянській академії та подальшої дискусії. З текстів Снайдера витворюється картина сучасних українських подій в контексті європейської історії.

КУРОМІЯ ХІРОАКІ. «ЗРОЗУМІТИ ДОНБАС»

У своїй книзі про Донбас американський історик Куромія Хіроакі коротко, в популярній формі описує основні події, які визначили культурну своєрідність Донбасу впродовж його кількасотрічної історії. Свіжий погляд на історію Донбасу дає змогу по-новому осмислити події останніх років в цьому регіоні, аж до збройного конфлікту 2014-2015 років. Книга призначена всім, хто цікавиться історією України загалом і Донбасу зокрема.

ЯРОСЛАВ ГРИЦАК. «КУДИ РУХАЄТЬСЯ СВІТ»

Чому одні нації багаті, а інші бідні? Чи існує якийсь рецепт, щоб позбутися бідності? На ці й інші важливі теми розмірковує у своїй новій книжці відомий історик, професор Ярослав Грицак. Збірка включає його вибрані записи з блогів за 2010-2014 роки і значною мірою є продовженням його популярної книжки «Життя, смерть та інші неприємності». Ключовою для цих текстів є спроба поставити українську проблематику у світовий контекст, а також тема цінностей.

«...Коли мої знайомі з Донецька чи Одеси переконують мене, що їхні міста – багатокультурні, я лише стинаю плечима. Багатокультурність – це в Нью-Йорку. Це коли багато культур живуть поруч – і жодна не витискає іншу. В Одесі багато греків. Але де в Одесі можна почути грецьку мову? Скільки людей розмовляє ідиш у Донецьку? Та що там ідиш чи грецькою, мовою меншин. Покажіть мені в Донецьку околицю, де розмовляють мовою більшості, тобто українською?» (Ярослав Грицак).

ТІМОТІ СНАЙДЕР. «КРИВАВІ ЗЕМЛІ: ЄВРОПА МІЖ ГІТЛЕРОМ І СТАЛІНИМ»

З 1933-го по 1945 рік у Східній Європі було знищено 14 мільйонів людей. Книга професора Єльського університету (США), блискучого історика і вправного оповідача Тімоті Снайдера «Криваві землі: Європа між Гітлером і Сталіним» присвячена трагічним сторінкам в історії Східної Європи. Український Голодомор, сталінські масові екзекуції, Голокост, розстріли німцями цивільного населення в ході антипартизанських операцій, навмисне моріння голодом радянських військовополонених, післявоєнні етнічні чистки...

Дві тоталітарні системи здійснювали однакові злочини в один і той же час, в одних і тих же місцях, сприяючи один одному і підбурюючи один одного.

Книга Тімоті Снайдера миттєво стала світовим бестселером, пережила 29 видань на 26 мовах світу. Російською мовою публікується вперше.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі