Оренду ділянки на Кафедральній, 13 не продовжили

Оренду ділянки на Кафедральній, 13 не продовжили
  1. Новина відноситься до:

ТзОВ «Луцькміськбуд» вчергове просило надати в оренду земельну ділянку на вулиці Кафедральній, 13. Депутати, з’ясовуючи законність підстав продовження оренди, компромісу так і не досягли. А ось коли депутати проект рішення не підтримали, то міський голова взагалі перейшов на персоналії.

Активне обговорення питання відбулося під час 7 сесії Луцької міської ради 27 квітня, - повідомляє Інформаційне агентство Волинські Новини.

Нагадаємо, щодо ділянки на вулиці Кафедральній, 13 вже давно точаться суперечки, а тим часом вона перетворюється на смітник. Вже три роки на ній не ведуться жодні роботи. Водночас, підземелля, яким уже 4 століття, - руйнуються. Будинок за адресою Кафедральна, 13 був зруйнований у 1944 році. Довгий час ділянка пустувала й свого часу луцькі депутати виділили її в оренду Марії Поцілуй, яка є матір’ю нардепа Сергія Мартиняка.

Згодом орендар цю ділянку віддав в суборенду ТзОВ «Луцькміськбуд», засновником якого є Тихін Павлюк – депутат Луцької міської ради у 2006-2010 роках від фракції БЮТ. У 2012 році ТзОВ «Луцькміськбуд» уклало договір з ДП «Волинські старожитності» на проведення археологічних розкопок. Археологи відшукали на тому місці гаманець зі срібними монетами та срібний посуд. А на тому ж місці мали б звести житлово-офісний центр. Підземелля забудовник обіцяв розчистити і відкрити для відвідувачів. Але будівельні роботи так і не розпочалися. Під час розкопок краєзнавці ініціювали внесення підвалів до реєстру пам’яток. А тим часом будівництво зупинилося, бо закінчилися гроші. Тож уже три роки пам’ятка стоїть пусткою.

Свого часу члени депутатської комісії вирішили доручити земельному управлінню звернутися до орендаря (Марії Поцілуй) та суборендаря (ТзОВ «Луцькміськбуд») з проханням добровільно відмовитися від ділянки. Якщо ж орендар погодиться, - потому можна було б або законсервувати цю ділянку, або ж виставляти повторно на аукціон, щоб знайти іншого забудовника. Проект рішення про припинення договору оренди декілька разів виносився на сесію, але або знімався з розгляду, або ж не набирав жодного разу необхідної кількості голосів. Врешті, під час однієї з сесій депутати підтримали проект рішення про скасування оренди Марії Поцілуй за умови продовження оренди ТзОВ «Луцькміськбуд».

Крім того, напередодні розгляду цього питання стало відомо, що забудовник оформив підвали XVІI століття як незавершене будівництво з готовністю 3%, про що йдеться в довідці Державного реєстру нерухомого майна. Яким чином забудовник оформив напівзруйновані підвали, яким уже 4 століття, незавершеним будівництвом – пропонували обранці громади розібратися прокуратурі, скерувавши відповідний лист

У прокуратурі Луцька повідомили, перевіряти законність видачі цього документу не будуть, оскільки не має таких повноважень. Натомість матеріали скерували в Головне управління юстиції в області, Управління ДАБК та Луцькому міському голові.

Вчора, 27 квітня, архітектор Віктор Семенюк представив візуалізацію проекту, що забудовник хоче спорудити на цій ділянці.

З його слів, в забудовника є всі дозволи на проведення будівництва від Міністерства культури, археологів, історико-культурного заповідника «Старий Луцьк». він переконував, що цей проект обговорювали науковці Луцька і Львова. Два яруси підземелля, переконував він, підрядник, який буде будувати (Житлобуд-2), готовий розчистити і відкрити для відвідувачів. Щоправда, хто буде утримувати ці підземелля у ТзОВ «Луцькміськбуд» ще не знають, мовляв може й заповідник це робити, але ще переговорів не було.

Віктор Семенюк каже: на те, щоб відкопали підвали, окремого проекту нема. Але зараз постає питання, як захистити їх від подальшого руйнування. На тому місці має бути 2-поверховий будинок з мансардою (шатровим дахом).

Депутат Андрій Козюра запропонував надати в оренду земельну ділянку: «Цей об’єкт розташований в зоні історико-культурного заповідника, а відтак, всі дозволи має давати Міністерство культури. Як повідомив проектант, ці дозволи є. Ми вирішуємо питання землі, якщо не вирішимо – ці залишки будуть руйнуватися».

Депутат Тарас Шляхтич запропонував довивчити питання, а Павло Данильчук додав, що підвали - нововиявлена пам’ятка, яка має бути внесена в реєстр. Тож, він закликав не підтримувати рішення.

Депутат Ігор Поліщук поцікавився, чи не має земельна ділянка статусу цінних земель, адже тоді на відчуження під будівництво потрібен дозвіл ВРУ. Та йому відповіли, що ділянка не відчужується.

За проект рішення виступив Євгеній Ткачук, який переконував, що за такий стан цієї земельної ділянки «соромно перед приїжджими гостями». А Наталія Бунда вважає, що ця ділянка в нинішньому вигляді погіршує туристичну привабливість міста.

Коли ж депутат Микита Рабан попросив пояснити суть питання начальника управління земельних ресурсів Сергія Шабалу, то Луцький міський голова Микола Романюк перейшов на особистості: «Шкода, що в батька не вдався». Очевидно, градоначальник таким чином хотів нагадати, що батько депутата – колишній директор заповідника «Старий Луцьк». Але, що означає його фраза – не пояснив, і майже одразу ж вибачився. Крім того, він закликав підтримати проект рішення.

«Всі ми хочемо, щоб старе місто розвивалося. Приймаючи рішення, подумайте, що ви зробите, щоб Старе місто оживало. Мало того, що орендна плата висока – дехто з людей хоче виселятися. У міського бюджету грошей на відновлення пам’яток немає», - звернувся він.

Та проект рішення більшість депутатів не підтримало. Це Миколі Романюку не сподобалося, мовляв, депутатам хочеться мати в заповіднику непривабливу картину. Тож він заявив, що замовить банер і розмістить його на паркані будівництва з текстом «Це будівництво не будується, бо такі-то депутати проти».

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі