Пам'ятати - не можна забути: у Луцьку згадали жертв Чорнобиля

Джерело: Інформаційне агентство Волинські Новини

26-го квітня тридцятий рік поспіль українці збираються до пам’ятних знаків в усіх куточках держави, аби віддати шану загиблим чорнобильцям й тим, хто досі серед нас. Немає такого регіону в Україні, де б «Чорнобильська Мадонна» не зачепила мешканців своїм крилом біди, наслідки аварії й досі відчувають мешканці Лесиного краю. Про це повідомляє Інформаційне агентство Волинські Новини. 

У зв’язку з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи в обласному центрі Волині відбулася громадська панахида та покладання квітів до Пам’ятного знака «Жертвам Чорнобиля» на Меморіальному комплексі «Вічна Слава».

Нагадаємо, що Чорнобильська катастрофа - техногенна, екологічно-гуманітарна катастрофа, спричинена вибухом і подальшим руйнуванням четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції в ніч на 26 квітня 1986 року, розташованої на території Української РСР. Руйнування мало вибуховий характер, реактор був повністю зруйнований і в довкілля потрапила велика кількість радіоактивних речовин. Відбувся радіоактивний викид потужністю в 300 Хіросім.

Луцький міський декан, настоятель парафії Холмської ікони Божої Матері протоієрей Михайло Онищукз акликав ніколи не забувати тих, хто віддав своє життя за нас усіх.

«Завтра - день, коли Іуда продав Ісуса, а тут відбулася цілком протилежна дія, коли наші брати, жертвуючи собою, віддали за нас своє життя. І нам всім треба сказати дякую, що допомогли сформувати державу Україну та дали можливість мільйонам народитися. Слава Богу, що тоді жили такі величні люди», - наголосив духівник.

Зауважимо, що Чорнобильська катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком. Радіоактивна хмара від аварії пройшла над європейською частиною СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США. Приблизно 60% радіоактивних речовин осіло на території Білорусі. Близько 200 000 чоловік були евакуйовані із зон забруднення. Так, навколо ЧАЕС створили 30-кілометрову зону відчуження.

Одним з перших, хто поїхав ліквідовувати аварію, був волинянин Василь Данилюк, який працював у пожежній бригаді. Він пригадує, що спочатку не знали, куди їдуть, втім, коли дізналися, то відступати й думки не було.

«Я прийшов молодим з армії, влаштувався у пожежну бригаду. І тут прийшов наказ їхати у відрядження в Київ. Спочатку ми не знали, куди їдемо. Вже звідти ми поїхали в Чорнобиль. З Волині нас було 8 хлопців. Коли дізналися, куди їдемо, то назад не тікали, ми були молодими, енергійними й не звикли відступати від труднощів. На початку травня ми прибули до місця аварії. По черзі їздили відкачувати воду від реактора та ремонтували техніку, яка звідти поверталася. Пробувши 8 днів, нас забрали з Чорнобиля.

Цей день для мене завжди буде траурним, бо з 66 пожежників, які були ліквідаторами, вже 16 померли. Тому, поки ми живемо – повинні пам’ятати про них», - наголосив пан Василь.

Потому присутні покладали квіти до пам’ятника.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі