У Волинському краєзнавчому музеї експонуватиметься яворівська іграшка-забавка

  1. Новина відноситься до:

  Близько 500 дерев’яних дитячих іграшок-забавок, оздоблених яворівським розписом, експонуватимуть у Волинському краєзнавчому музеї

27 квітня 2016 року о 12 годині у Волинському краєзнавчому музеї відбудеться відкриття виставки яворівської іграшки-забавки «Чарівний світ дитинства».

Знані  майстри з Хмельниччини Семен Тлустий і Галини Шумило пропонують до уваги волинян близько 500 дерев’яних дитячих іграшок-забавок, - інформують у прес-службі Музею.

Коники, метелики, вуркала, півники, птахи, візочки виготовлені з екологічного матеріалу й розписані яворівським розписом «вербичка» з різноманітними  візерунками (квітами, кривульками, цяточками, рисочками, віночками тощо). Для розпису іграшок, як і багато років тому, використовуються такі кольори: зелений (символізує траву та листя), червоний (плоди та ягоди), синій (небо та воду), жовтий (сонце). Цей декоративний розпис має давні традиції, вирізняється своєрідною технологією, художнім смаком та стриманістю декору. Виник у XVIII столітті на території сучасного Яворівського району Львівської області – славнозвісному центрі збуту розмальованих виробів із дерева.

Семен Тлустий народився в селі Лісоводи Городоцького району на Хмельниччині.

У 1972 році вступив у художнє училище в місті Івано-Франкове на Львівщині. Пізніше  закінчив Львівський технікум механічної обробки деревини та Івано-Франківський педагогічний інститут, художньо-графічний факультет. Мешкає в місті Івано-Франкове Яворівського району Львівської області.

Першу іграшку зробив ще у 1972 році для здачі курсової в художньому училищі. Згодом майже 30 років працював майстром виробничого навчання, викладаючи різьблення в рідному училищі.

Для виготовлення яворівської дитячої дерев’яної іграшки різьбяр використовує деревину осики, яка, як здавна вважається, має властивість відганяти усе зле.

Семен Іванович Тлустий ‒ член Національної спілки художників України та Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

Галина Шумило народилася в селі Лісоводи Городоцького району на Хмельниччині. Закінчила Хмельницьку педагогічну академію й отримала кваліфікацією вчитель початкових класів. Працювала в школі, в дитячому садку, але згодом захопилася розписом народної дерев’яної іграшки і відтоді займається її традиційним декоруванням, відродженням та популяризацією.

Галина Василівна – член художньої студії «Рукотвори» при Хмельницькій міській раді,  готується до вступу у Національну спілку майстрів народного мистецтва України.

Із своїми неповторними іграшками  Галина Шумило та Семен Тлустий часто бувають на різних етно-фестивалях та етно-ярмарках не тільки в Україні, а й за кордоном. Проводить  майстер-класи з розпису дерев’яної народної іграшки-забавки.

Під час відкриття виставки «Чарівний світ дитинства» буде продемонстровано заняття з яворівського розпису.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі