Від дня трагедії Красного Саду минуло 73 роки

Джерело: Горохів

На карті вже немає села із загадковою для більшості жителів Горохівського району назвою Красний Сад. Мало хто з покоління сучасників знає його історію, яка була короткою як для життя чиєїсь Батьківщини, але таки залишилася гірким спомином у пам’яті мешканців тамтешньої округи і на сторінках дослідницьких праць.

Усім, хто цікавився Красним Садом, старожили розказували, що це село було дуже багатим, хоч жило у ньому трохи більше 100 жителів. Із них 104 щирих українців поляки під наказами німецьких офіцерів розстріляли 19 квітня 1943 року, а село знищили. Це страхіття історики називають по-різному – одні  геноцидом українців Красного Саду польсько-німецькими окупантами, інші польсько-німецьким конфліктом із українцями чи польсько-німецьким терором…

Усіх убитих 73 роки тому жителів Красного Саду було похоронено в братській могилі, над якою у квітні 2012 року нащадки встановили пам’ятник у вигляді свічки. 

Кожного року у ці дні  на поклін до земляків приходять жителі села Михлина, приїжджають поодинокі родичі тих, хто покоїться у братській могилі. У вівторок, 19 квітня, панахиду  біля пам’ятника служив о.Йосип Стецяк. Після молитви до підніжжя  діти і дорослі поклали квіти.

Вічна пам’ять і Царство Небесне вам, земляки.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі