У Луцьку розповіли, як контролювати бюджетні витрати на медицину

У Луцьку розповіли, як контролювати бюджетні витрати на медицину Фото: Волинський інформаційний портал
  1. Новина відноситься до:

Днями керівники проекту «Підвищення фінансової прозорості та бюджетної підзвітності місцевих управлінь охорони здоров’я» представили громадський бюджет Волинської області у сфері охорони здоров’я за 2014 рік.

Керівник проекту Андрій Лучик, юрист проекту Мар’яна Сорочук, медіа-координатор Ольга Бузулук аналізували державні закупівлі у сфері охорони здоров’я в нашій області.

Проект передбачає систему контролю за купівлями та ходом реалізації державних програм у сфері охорони здоров’я.

«Громадський бюджет – це спосіб презентувати у простій і зрозумілій формі вибрані окремі цифри. При формуванні цього громадського бюджету ми зосередилися на найбільш болючіших питаннях, аби можна було це якомога зрозуміліше донести до громадськості», – наголосив Андрій Лучик.

Якщо переглянути бюджет Волинської області у 2014 році загалом, то найбільше видатків було на сферу охорони здоров’я – 359 мільйонів гривень, тобто майже 42% бюджету області. Найбільше коштів витратили на спеціалізовані лікарні, звичайні лікарні, центри екстреної медичної допомоги, територіальні медичні об’єднання та санаторії.

Ці цифри включають не тільки витрати на безпосереднє лікування, а й витрати на заробітну плату, оплату комунальних послуг та витрати, пов’язані із функціонуванням та утриманням цих закладів.

Юрист проекту Мар’яна Сорочук розповіла також, що 80 % коштів, виділених для сфери охорони здоров’я, витрачають на адміністративні витрати, і менше 10 % – на ліки.

За словами керівника проекту, однією з найбільших проблем минулого року  було те, що багато заходів у сфері державних закупівель у системі охорони здоров’я не відбувалися. В основному через нестабільний курс валют  та через законодавчу неврегульованість.

 «Сфера державних закупівель в охороні здоров’я піддається високим корупційним ризикам. Основна проблема – ліки закуповуються не у виробника, а через різноманітні торгові «прокладки», – наголосив Андрій Лучик. – Вони можуть робити навар. Тому частина цих грошей осідає в чиїхось кишенях. Натомість бюджет отримує необґрунтовані витрати, а пацієнти – не отримують ліки».

У 2014 році у Волинські області було провалено державних закупівель на  1,8 мільйон гривень. Тому для хворих на туберкульоз не було закуплено ліків, антибіотиків, вітамінів, гормонів тощо.

«Ми знаємо, що зараз в Україні іде процес децентралізації. І в майбутньому ми очікуємо, що ще більше фінансів буде залишатися на місцях. Дуже важливо, щоб громадськість могла брати участь у бюджетному процесі», – наголосив Андрій Лучик.

Активісти проекту порадили зменшити адміністративні витрати, шукаючи шляхи економії на комунальних послугах.

 

 

 

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі