Виставку ікон волинських ветеранів АТО показали у Радомишлі

Джерело: ВолодимирМедіа

Виставка домашніх ікон, написаних волинськими ветеранами АТО відкрилася днями в історико-культурному комплексі «Замок-музей Радомисль» у Радомишлі (Житомирська область). Експозиція має назву «Я захищав свій світ». Про це інформує ВолодимирМедіа.

У рамках програми з реабілітації, бійці з Волині писали ікони на дереві та склі. Виставка складається із сакральних картин, написаних непрофесійними художниками, а звичайними людьми зі спільним минулим - ветеранами АТО.

Серед майже ста робіт – ікони, інкрустовані кулями, гільзами. Так організатори виставки намагаються наблизити глядача до теми війни на сході України і сказати тим самим, що автори картин – хлопці, які нас захищали, які зараз через арт-терапію адаптовуються до мирного життя. У кожен з цих творів хлопці вкладали свою душу, свій біль, свою пам’ять про загиблих побратимів. За кожною картиною – людина і її правдива історія про цю війну.

Ініціатор цієї виставки – художниця Тетяна Мялковська, керівник благодійного проекту «Артпостріл», яка власне, й займалася реабілітацією бійців.

Представив на цій виставці свою картину й мешканець Володимира-Волинського Володимир Стадник -колишній військовослужбовець 51-ої ОМБр, який боронив східні рубежі нашої держави від загарбника.

– Цей захід відбувся завдяки громадській організації «П’ятерня» за сприяння державного та громадського діяча Ольги Богомолець, благодійної платформи «Люди допомагають людям» та історико-культурного комплексу «Замок-музей Радомисль», – ділиться із нами Володимир. – Громадська організація «П’ятерня» (керівник та засновник: член Національної спілки художників України Тетяна Мялковська) започаткувала благодійну ініціативу соціальної реабілітації ветеранів АТО. Метою проекту є адаптувати ветеранів АТО до мирного життя, створити атмосферу емоційної реабілітації через мистецтво. Творчість допомагає вчорашньому солдату відволіктись від тяжких думок та спогадів. Через мистецтво бійці виплескують свої негативні емоції.

Виставка проходила у сакральному місці: Замку-музеї Радомисль, де розташовано єдиний у світі Музей української домашньої ікони, що є найбільшим музеєм ікон у Східній Європі, а його експозиція предметів християнського мистецтва«Душа України» – найбільшою християнською експозицією в Україні.

Як пояснив нам наш земляк, організатори виставки мають надію, що побачивши свої творіння поруч із безцінними іконами в музеї, який щороку відвідують десятки тисяч туристів, у тому числі з-за кордону, бійці зрозуміють значимість і важливість своїх робіт. У них виросте самооцінка, віра в себе, самоповага.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі