Волинянин - герой фільму про долі польських послів у період між I та II Світовими війнами

Джерело: КОРДОН
  1. Новина відноситься до:

Документальний фільм Віталія Загоруйка “Страчене посольство” - про долі послів до польського сейму із Західної України у період між I та II Світовими війнами. Один з них - уродженець Любомля Василь Мохнюк.

Про це повідомляє «КОРДОН».

Василь Мохнюк до жодних політичних угруповань не належав. Навесні 1940 року був заарештований НКВД. Його розстріляли під час Трагедіъ Луцької в’язниці (1941 рік).

Бібліографічна довідка:

Мохнюк Василь (1895, Любомль — 1941) — український політичний діяч.

Народився у Любомлі в селянській родині.

В 1910 році закінчив початкову школу, працював канцеляристом. У 1915 році мобілізований до царської армії.

В 1917 році у Житомирі брав участь у формуванні українських військових частин, воював проти більшовиків і поляків. В районі Броди-Радивилів потрапив у польський полон, перебував у таборах для військовополонених у Домб’є і Ланцуті.

В 1922 році брав активну участь у передвиборчій агітації «Блоку національних меншин». До сейму потрапив у 1923 році замість іншого українського посла М. Пирогова, позбавленого депутатського мандату. Спочатку член «Українського сеймового клубу».

З лютого 1924 року — клуб Українських соціал-демократів, в грудні того ж року не підтримав рішення колег увійти до Комуністичної фракції. Відтак певний час залишався позафракційним (так званим «диким» послом), проте в червні 1925 року повернувся до складу «Українського клубу».

Працював у еміграційній та бюджетній сеймових комісіях. Автор 23 інтерпеляцій, 1 раз виступав з сеймової трибуни. До жодних політичних угруповань не належав.

Навесні 1940 року заарештований НКВД. Розстріляний під час Трагедія Луцької в’язниці (1941 рік).

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі