Католицьке кладовище в Кисилині звільнили від чагарників

Джерело: Monitor Wołyński
  1. Новина відноситься до:

Члени громадської організації «Волинь – пам’ятаємо» з Казімєжа Дольного та Культурно-просвітницького центру імені Томаша Оскара Сосновського з Рівного впорядкували католицький цвинтар (1872–1943 рр.) у Кисилині Локачинського району Волинської області.

 Спільними зусиллями польських та українських активістів, учителів, студентів, приватних підприємців, науковців, 24 березня було звільнено від чагарників значну частину кладовища. Під час акції розчищено також близько десятка надгробків, зокрема кисилинців Яна Мацея Вишневського, Антоніни Гулевич, Еміля і Вікторини Олізарів та їхньої доньки Анелі, Віктора Клечковського та інших.

Українсько-польська ініціатива мала й інші завдання. Біля руїн костелу Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії, побудованого в 1720 р., очільники організацій Генрик Козак та Ярослав Ковальчук підписали угоду про співпрацю. Документ задекларував наміри організацій реалізовувати спільні проекти в науковій та дослідницькій діяльності, сфері мистецтва, культури, спорту. «Волинь – пам’ятаємо» та КПЦ імені Томаша Оскара Сосновського взяли на себе зобов’язання підтримувати й популяризувати польську мову та культуру на теренах історичної Волині, вшановувати пам’ять жертв Волинської трагедії та вояків Війська Польського, які загинули в польсько-більшовицькій війні 1920 р. та двох світових війнах. Після підписання договору учасники акції вшанували пам’ять 80-ти поляків, які загинули в Кисилині у 1943 р. під час українсько-польського конфлікту.

Керівники організацій обговорили також план спільних заходів на 2016 р. Він, зокрема, передбачає зустріч представників обох організацій у липні цього року в селі Тайкури Рівненського району Рівненської області.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна САМСОНЮК

Коментарі