У Луцьку відновлять екскурсії підземеллями

Екскурсії луцьким підземеллям відновлять вже найближчим часом. Зараз на території Кафедрального костелу Петра та Павла ведуться останні підготовчі роботи.

Нагадаємо, екскурсії підземеллям припинили ще 3 роки тому через його аварійність. А особливо постійне підтоплення та руйнацію стіни.

Детальніше про це дізнавалися журналісти ТРК Аверс.

Територію біля костелу та підземелля розчищають, лопати до рук взяли і настоятелі собору, вони, власне, і є ініціаторами відновлення екскурсій. Три роки на закрите підземелля майже ніхто не звертав увагу, аж доки в парафії не вирішили самостійно взятися за цю проблему.

«У нас не прибуткова організація, а релігійна громада, тому ми не маємо якихось надзвичайних засобів і намагаємося власними силами щось десь знайти, щось зробити», - розповідає настоятель костелу отець Павло.

Саме підземні води довелося призупинити екскурсії. За власні кошти настоятелі храму придбали кілька насосів, зробили відвід води до люків та оновили сходи.

Перед запуском підземелля залишилося ще укріпити одну зі стін, яка знаходиться в аварійному стані – це додасть екскурсії безпеки. На вирішення ж решти проблем наразі немає грошей. Проте вже через тиждень лучани та гості міста зможуть поблукати підземними коридорами.

На початковому етапі в день планують проводити по 5 екскурсій, які вестимуть на трьох мовах: українській, польській та російській.

Квитки на екскурсію продаватимуть у Луцькому замку. Їх вартість, запевняють, буде доступною кожному.

Нагадаємо, підземні лабіринти Луцька знаходяться під Кафедральним костелом і датуються XV-XVII століттям. Їхнє призначення – додаткові шляхи відступу до околиць. Існує також окремий хід до річки, що давав змогу поповнювати запаси прісної води під час облоги.

У підземеллях знаходиться тюремний комплекс з камерою-одиночкою.

Окрім того, тут зберігаються могили давніх князів, єпископів і заможних лучан, і екскурсоводи люб`язно розкажуть про всіх.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі