«Чорні копачі» ведуть розкопки на братській могилі євреїв

«Чорні копачі» ведуть розкопки на братській могилі євреїв

У Володимир-Волинському знову з'явилися розкопки на місці масового розстрілу євреїв, загнаних сюди на початку війни.

Член єврейської громади Володимир Музиченко звернувся з відповідною заявою в місцеву поліцію і разом з їхнім представником виїхав на меморіал.

Факт розкопок, на жаль, підтвердився. Було виявлено два нових незаконних місця розкопки на першій братській могилі. За даним фактом склали протокол.

Протягом останніх п'яти років таких розкопок було більше десяти.

Незважаючи на те, що в липні 2014 року порушили кримінальну справу за фактом наруги над могилами, «чорні копачі» продовжують робити свою справу. На думку представників єврейської громади, ці розкопки - справа одних і тих же рук. Це випливає з того, що розкопки не перекривають одна одну, зловмисники акуратно зрізають дерен, потім копають яму, роблять свою «чорну справу», після чого засипають яму і ретельно укладають дерен на місце.

І, хоча в серпні 2014 року на місці розстрілу встановили інформаційні таблички, на яких зазначено: «Братська могила жертв нацизму - євреїв Володимир-Волинського району, закатованих нацистами і їх помічниками в 1942-1943 роках. Охороняється державою. Охоронний номер ОН - 640», це всеодно відбувається.

Члени єврейської громади дуже сподіваються, що цього разу оновлена поліція все таки знайде тих, хто не боїться потурбувати спокій померлих людей.

На сторінці в Фейсбуці Хесед-община (єврейська громада Волині) з'явилося звернення:

«Хочемо звернутися до вас - «чорні копачі» (людьми вас назвати не виходить) - Дайте спокій місцю, де лежать сотні невинно загублених душ, багато з яких - діти!

Їм не довелося пожити на цьому світі, а ви турбуєте їх і на тому. Адже все, що ви знайдете на цьому місці, не принесе ні щастя, ні багатства. А за ваші гріхи, можливо, доведеться розплачуватися вашим дітям».

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі