У Луцьку діятиме перший вуличний комітет

Джерело: Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом»

Перший вуличний комітет, за сприяння Офісів розвитку кварталу Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», створили мешканці вулиць Ковельська, Качалова і Лєскова. Він отримав назву «Качалова 2015».

Про це повідомляють у прес-службі Фонду.

Розбиті дороги, відсутнє освітлення та кошти з бюджету за залишковим принципом це, на жаль, реальність, яка спільна для більшості лучан, які мешкають на віддалених від центру міста вулицях. Колективні заяви, звернення ініціативних груп, відвідування прийомів міського голови, зі слів мешканців, майже не дають ефекту. Зазвичай отримують стандартну відписку: «Коштів на ремонт у річному бюджеті не передбачено». Єдиний вихід – самоорганізація і створення дієвого органу з юридичними правами, який буде наділений необхідними повноваженнями.

Об’єднання відкриває для лучан, які живуть у приватному секторі, низку переваг та можливостей: «Вуличний комітет – це вулиці, які знаходяться на периферії Луцька і увага міста до них надзвичайно маленька. Мешканцям це набридло і вони вирішили взяти управління цими вулицями в свої руки. Для цього вони звернулися до Офісу розвитку кварталу за допомогою. Найкращим варіантом в такому випадку було створення вуличного комітету, який би об’єднав ці три вулиці та надав би статус юридичної особи. Такий орган самоорганізації населення створюється для того, щоб мати свій представницький орган. У випадку створення такого об’єднання, не звертати увагу на громаду в такому вигляді міська влада просто не має права», – розповідає про перспективи, які відкриває орган самоорганізації населення для мешканців району, менеджер Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Андрій Кремський.

Створення вуличного комітету відбувається у кілька етапів. Початковий – створення ініціативної групи, яка займається реєстрацією населення. Решта кроків мешканці здійснили спільно з працівниками Офісу розвитку кварталу, що на Ковельській 47а, де їм допомогли в оформленні документів та підготовці до процедури голосування.

«У вересні минулого року до нашого Офісу розвитку кварталу, звернулись мешканці вулиць Качалова, Лєскова і Ковельської. Їх турбувало питання вкрай незадовільного стану доріг на згаданих вулицях. Вони неодноразово зверталися до міської ради, але їм давали відписки, що немає коштів, зверніться пізніше тощо. Саме на Офісі розвитку кварталу мешканцям запропонували створити орган самоорганізації населення. Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», окрім юридичної підтримки, надав приміщення для виконання процедурних дій», - пригадує менеджер Офісу Інна Ткачук.

Участь у локальних виборах за створення об’єднання взяли більшість мешканців району, у якому вирішили створити вуличний комітет.

Наступний крок – реєстрація юридичної особи.

Лучани, які взяли участь у голосуванні по створенню вуличного комітету, впевнені у дієвості такого кроку. Сподіваються, що така спільна ініціатива дасть їм змогу змінити підходи місцевої влади щодо необхідності благоустрою на периферійних вулицях.

Олександр Крижанков своє рішення проголосувати за створення вуличного комітету пояснює тим, що сподівається на його функціональність у взаємодії із місцевою владою: «Скільки разів зверталися в міську раду, нічого не вирішувалося і тягнулося. А так будуть відповідальні люди, які вирішуватимуть важливі для нас проблеми. І звітуватимуть нам, що і як вирішили».

«Маємо багато проблем: дорога, освітлення – це найбільш наболілі. То надіємося, що все таки можливо їх вирішити, бо від громади стільки разів уже писали листи на міську раду, а відповідь нам постійно одна: у бюджеті немає коштів, на цей рік ремонт не запланований. Сподіваємося, що у вуличному комітеті вже будуть закріплені люди, які зможуть висловити думку від усієї громади і досягти конкретного результату», – додає мешканка району створення вуличного комітету «Качалова 2015» Юлія Віхрук.

На початках, заручившись статусом юридичного об’єднання, мешканці мають намір вирішити поточні питання, які накопичувалися тут роками. У майбутньому – планують покращити благоустрій району дитячими майданчиками та зонами для відпочинку.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі