У Рівному хочуть розкопати князівський палац

Розкопки залишків палацу князів Любомирських планують розпочати у Рівному найближчим часом.

Маєток Любомирських був побудований у 18 столітті на місці дерев'яного замку, зведеного Марією Несвицькою. Він займав площу в півтора гектара. Остаточно його розібрали після Дуругої світової війни. Розкопки його залишків мають тривати близько трьох років. Якщо будуть знайдені унікальні речі - їх помістять під скло аби приваблювати туристів.

Відомо, що споруду спалили та зруйнували в післявоєнні часи за ініціативи комуністичної влади, а місце, де він знаходиться, приховали, аби рівняни про нього просто забули, як пережиток минулого. Зараз рівняни визначають місцезнаходження Палацу Любомирських, - інформує kolona.net.

Про місцезнаходження палацу Любомирських почали говорити в мережі нещодавно – це пов’язано із планами місцевої влади відновити палац. Багато рівнян вважають, що міська влада шукатиме не там, і самостійно намагаються знайти місце розташування палацу.

У середині березня rtb.rv.ua повідомляло, що депутати Рівненської міської ради своїм рішенням спрямували на розкопки палацу 350 тисяч гривень. Наступного тижня управління культури направить до столиці запит на використання георадарної установки, яка обстежить територію біля стадіону "Авангард". Згодом місце розкопок візьмуть під охорону.

2 квітня, один з користувачів Facebook Володимир Стратонов розмістив у соціальній мережі 2 дописи, до яких прикріпив фотографії із зображеннями палацу.

7

 

Дописи зі світлинами почали обговорювати інші користувачі Facebook. Зі слів деяких із них, справжнє місцезнаходження залишків палацу знаходиться далеко не там, де їх шукатимуть – попередньо визначили, що шукати слід поблизу стадіону Авангард.

Наразі міські очільники спільно з істориками та архітекторами місце розкопок уточнюють. Відновленням палацу князів Любомирських міська влада почне займатися після того, як залишки будівлі таки віднайдуть.

Рівняни визначають місцезнаходження Палацу Любомирських

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі