Демобілізація: що обіцяють

Джерело: Експрес
  1. Новина відноситься до:

Згідно з указом про демобілізацію до рідних домівок повернуться ті, кого призвали за частковою мобілізацією в період із 21 липня 2014-го по 14 січня 2015 року. Вони відслужили найдовше, порівняно із призваними під час попередніх хвиль, - пише газета "Експрес".

На дембель бійці чекали довго, бо військовики врахували гіркий досвід зриву п’ятої й шостої хвиль мобілізації та підвищили з 1 січня грошове забезпечення і зробили ставку на контрактників. Тож четверта хвиля мала служити, доки не наберуть достатню кількість військовослужбовців за контрактом.

За інформацією Міноборони, вже за два місяці після підвищення грошового забезпечення контракт підписали дев’ять тисяч охочих. У міністерстві сподіваються, що кожного місяця контракт підписуватиме ще 5 - 7 тисяч, тож сьома хвиля часткової мобілізації потребуватиме залучення мінімальної кількості цивільних. До слова, нині тих, хто підлягає демобілізації, також активно агітують зголошуватися на контрактну службу.

Про особливості демобілізації четвертої хвилі розповідає Владислав Селезньов, речник Генерального штабу Збройних сил України.

- Термін демобілізації залежить від того, коли військовослужбовець був призваний?

- Списки складають у бригадах. Простіше з тими, хто перебуває в тилу - у пунктах постійної дислокації або виведений на полігони для відновлення боєздатності підрозділу. Ці військовослужбовці будуть звільнені насамперед. Iнша ситуацiя з пiдроздiлами, якi виконують бойовi завдання в зонi проведення антитерористичної операцiї. Тут слiд провести демобiлiзацiю поступово. Тобто не буде так, що на якiйсь дiлянцi в один день вiйськовi знiмуться та поїдуть додому, оголивши цю дiлянку перед ворогом. Буде проведено маневр, ротацiю. Усе вiдбудеться так, щоб була гарантована максимальна безпека i тим хто звiльняється, i тим, хто залишається. Але всi цi заходи слiд здiйснити до кiнця квiтня.

- Скiльки вiйськовослужбовцiв пiдлягають звiльненню?

- Загалом iдеться про приблизно 45 тисяч осiб з усiх збройних формувань. Зi Збройних сил України демобiлiзацiї пiдлягає 40 тисяч.

- Якi зобов'язання має виконати держава перед тими, хто звiльняється?

- Повиннi бути проведенi розрахунки з усiх видiв грошового забезпечення, включно з бойовими - виплатами за успiшне виконання бойових завдань, знищену технiку ворога. У пiдроздiли направили роз'яснення з алгоритмом пiдготовки документiв на виплату бойових. Якщо з приводу виплат у вiйськовослужбовцiв виникають проблемнi питання, то вони для їх вирiшення можуть звертатися до уповноважених представникiв Генштабу, що перебувають у зонi АТО, або до вищого командування. Також виплатять одноразову допомогу, так званi дембельськi. Ця сума стартує приблизно з двох тисяч гривень. Нинi активно готують документи на тих, хто ще не набув статусу учасника бойових дiй.

Тi, хто не встигне це зробити, пiд час звiльнення отримає пакет документiв, за допомогою яких вони зможуть оформити статуси учасникiв бойових дiй через вiйськкомати. Тим, хто звiльняється, мають забезпечити проїзд до мiсця проживання та харчування пiд час проїзду. Крiм того, демобiлiзованi повиннi бути забезпеченi комплектом польової форми вiдповiдно до сезону.

Вiктор ДУДАР
 

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі