Луцьк серед міст з найбільшою кількістю україномовних громадян. ІНФОГРАФІКА

Джерело: Преса України

Нове опитування серед українців показало, де люди найбільше спілкуються рідною мовою. Зокрема, була створена відповідна карта , яка показує, де домінує українська мова, а де – ні.

Новину повідомляє «Преса України».

Некомерційна організація International Republican Institute, за підтримки уряду Канади, провела опитування серед  українців. Метою було дізнатись, де на території України найбільше розмовляють рідною мовою.

Періоди опитування були наступні: березень 2015 року та січень-лютий 2016 року. Всього було залучено близько 17-19 тисяч респондентів. Зокрема, це жителі 22-х обласних центрів, серед яких міста Сіверськодонецьк та Маріуполь.

З представленої карти видно, що найбільше україномовних громадян знаходиться на західній Україні, зокрема у Рівному, Тернополі, Луцьку та Івано-Франківську. Російська мова є пріоритетною у Луганській, Донецькій, Харківській, Одеській та Миколаївській областях. 

За словами Олексія Курінного, громадського діяча та юриста, мовна ситуація в обласних центрах України, яка представлена на карті, зображена із врахуванням зауважень та пропозицій громади. Так, двомовних не враховували до російськомовних, їх виділили окремо.
 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі